Privreda

Tipske srpske kuće stižu i u RS

Tipske srpske kuće stižu i u RS
Tipske srpske kuće stižu i u RS

BEOGRAD - Srbija je danas predala Republici Srpskoj idejni projekat tipskih srpskih kuća, koje bi trebalo da se grade u Srpskoj, rekla je ministar prostornog uređenja, građevina i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić.

Golićeva je, nakon sastanka sa ministrom građevine, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović, rekla novinarima u Beogradu da je ovaj idejni projekat uručen za četiri tipa srpskih kuća, zavisno od krajolika i lokacija, gdje bi one mogle biti izgrađene u Srpskoj. 

Prema njenim riječima, Mihajlovićeva je zadužila Građevinsku direkciju Srbije da zajedno sa timom stručnjaka iz novog Urbanističkog zavoda Republike Srpske dorade ovaj projekat i prilagode krajoliku u kojem bi te kuće bile izgrađene.

"Do kraja septembra zajedno ćemo posjetiti jednu od lokacija, gdje bi ove srpske kuće mogle biti locirane i izgrađene", rekla je Golićeva.

Ona je dodala da je na sastanku dogovoreno da resorno ministarstvo intenzivira predlaganje određenog zaključka Vladi Republike Srpske, odnosno da se ovlaste institucije Srbije da mogu da pristupe donošenju lokacijskih uslova i građevinskih dozvola za početak radova na izgradnji mosta Bratunac-LJubovija.

"Republika Srpska će graditi zajednički granični prelaz za obje zemlje na teritoriji Republike Srpske", istakla je Golićeva. 

Ona je navela da je razgovarano i o mnogo važnih pitanja i tema, a jedna koja se već privodi kraju je izgradnja mosta Bratunac-LJubovija, ali da, nažalost, Republika Srpska mora konsultovati određene organe na nivou BiH povodom potpisivanja određenih protokola da bi ta realizacija i počela. 

Golićeva je rekla da je Republika Srpska, da bi mogla realizovati te aktivnosti, donijela određene planske dokumente, regulacione i prostorne planove koji su pretpostavka da taj projekat može da počne da se gradi.

Ona je rekla da će kod svih zajedničkih projekata biti cilj i interes da se angažuje domaća građevinska operativa Srpske i Srbije, što govori da će se puniti i budžeti obje zemlje.  

"Mi dolazimo sa druge strane rijeke Drine, ali rijeka Drina je prirodna granica između Republike Srpske i Srbije, ali rijeka Drina nas i spaja", rekla je Golićeva, koja je pozvala sve građane Srbije i medije da isprate predstojeću manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji", koja će trajati od 4. do 10. septembra u Srbiji. 

Ona je navela da će na toj manifestaciji, koja će imati kulturni, naučni i turistički sadržaj, te poslovne forume, učestvovati mnogi predstavnici iz Republike Srpske zajedno sa određenim institucijama Srbije. 

"Ovo su prvi događaji ove vrste koji će se održati u Srbiji. Ovo je početak ove saradnje", navela je Golićeva, navodeći da su Srpska i Srbija primjer regionalne institucionalne saradnje. 

Mihajlovićeva je rekla da su danas ona i Golićeva formirale određene radne timove koji će, prije svega, da rade na razmjeni iskustava u oblasti energetske efikasnosti i da je Srbija spremna da pomogne Republici Srpskoj u oblasti racionalne upotrebe energije. 

"Republika Srpska ima svoje zakone o energetskoj efikasnosti, ali zajednički možemo da razmenimo iskustva, posebno mi koji smo u Srbiji već nekoliko koraka otišli napred i da pomognemo da i u Srpskoj zaživi sve što je rađeno po tom pitanju u Srbiji", dodala je ona. 

Mihajlović je rekla da je današnjim sastankom intenzivirana realizacija projekta izgradnje mosta Bratunac-LJubovija, graničnog prelaza i pristupnih saobraćajnica, o čemu se govori četiri godine, te da je dogovoreno da će Srbija nastojati da što prije zaključi međudržavni sporazum sa BiH, kako bi se taj projekat realizovao. 

Ona je navela da će radne grupe Srbije i Srpske imati oročeno vrijeme do kada moraju da završe dodatne poslove, a Republika Srpska će donijeti određeni zaključak u vezi sa prebacivanjem nadležnosti na Srbiju da obezbijedi lokacijske dozvole. 

Mihajlovićeva je navela da je razgovarano i poplavama koje su pogodile obje zemlje, o sanaciji klizišta, kao i tome da pješački most između Zvornika i Malog Zvornika bude i most za saobraćaj. 

Ona je rekla da su idejni projekti tipskih srpskih kuća ustupljeni danas Republici Srpskoj u želji da i Srpska iz tih idejnih projekata napravi glavne projekte i da takve kuće niknu i u Republici Srpskoj.

"Kada vam dolaze ministri i gosti iz Republike Srpske, onda je mnogo tema za razgovor. Zaključile smo da se ranije mnogo više pričalo o zajedničkim porjektima, nego što se radilo zaista na realizaciji", istakla je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije