Privreda

Trilateralni sastanak o gasu 26. maja

Trilateralni sastanak o gasu 26. maja
Trilateralni sastanak o gasu 26. maja

MOSKVA - Rusija, Ukrajina i Evropska komisija postigle su dogovor da se u Berlinu 26. maja održi sastanak o isporukama gasa.

Izvor iz Evropske komisije rekao je agenciji Itar-tas da će u razgovorima učestovati ruski ministar energetike Aleksander Novak, vršilac dužnosti ukrajinskog ministra za energetiku i industriju uglja Jurij Prodan i evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

Novak je juče nakon razgovora sa Etingerom izjavio da bi Rusija mogla razgovarati sa Ukrajinom o popustu, ali da je nemoguće vratiti cijenu dogovorenu u prvom kvartalu 2014. godine.

"Vjerujemo da je tokom razgovoara o cijeni nemoguće pominjati iznos od 268 dolara za 1.000 kubnih metara. To je cijena iz prvog kvartala i ustanovljena je ugovorom koji nije produžen. Trenutni ugovor je fiksan i cijena je 485 dolara za 1.000 kubnih metara. To je iznos koji treba razmatrati", naglasio je Novak.

Ruski ministar za energetiku istakao je da Moskva ne vidi razlog za postavljanje pitanje cijene jer se 268 dolara za 1.000 kubnih metara ne može razmatrati u trenutnim okolnostima.

Trenutno, dugovanja ukrajinske energetske kompanije "Naftogas" prema ruskom "Gaspromu" iznose 3,5 milijardi dolara.

Evropska komisija i Ukrajina potvrdile su iznos dugovanja do 1. aprila ove godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije