Privreda

Trninić: Za sanaciju putne mreže 15 miliona KM

Trninić: Za sanaciju putne mreže 15 miliona KM
Trninić: Za sanaciju putne mreže 15 miliona KM

BANJALUKA - Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske pripremilo je dokumentaciju za realizaciju projekata sanacije od poplava magistralnih i regionalnih puteva, u vrijednosti 15 miliona KM, a radovi počinju početkom ove građevinske sezone.

Resorni ministar Neđo Trninić u intervjuu Srni napominje da su sredstva obezbijeđena iz kredita Svjetske banke i podsjeća da je Vlada Srpske do sada intervenisala sa 16 miliona KM za sanaciju štete od poplava na putevima.

"Definisane su mjere i započeti radovi na poboljšanju magistralnog puta M-18, dionica Brod na Drini - Šćepan Polje, čija je procijenjena vrijednost oko 1,2 miliona KM, a radovi će biti izvođeni po fazama", navodi Trninić.

Evropska komisija finansira izradu glavnog projekta za izgradnju puta Brod na Drini – Šćepan Polje, između BiH i Crne Gore, sa pripadajućim mostom sa Crnom Gorom. 

Preduzeće "Putevi Republike Srpske" planiralo je u ovoj godini 400.000 KM za sufinansiranje izgradnje mosta u Foči, koje je u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, ali je Vlada na sebe preuzela obavezu da podrži realizaciju ovog projekta. 

"Vršene su aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje puta Foča - Hum, koji je projekat BiH i Crne Gore, sa mostom, a čija vrijednost se procjenjuje na 60 miliona evra", ističe Trninić i podsjeća da je za magistralne i regionalne puteva na području opštine Foča od 2008. godine uloženo oko 11.764.382 KM bez PDV-a.

U prvih 100 dana Ministarstvo je radilo na realizaciji projekta izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj. Insistirano je na pojačanom nadzoru preduzeća "Autoputevi Srpske" nad izvođačem radova konzorcijem "Integral inženjering" Laktaši i "Granit" Skoplje, s ciljem praćenja dinamike završnih radova.

Trninić naglašava da su u toku pripremni radovi za nastavak izgradnje ovog autoputa, dionica od Glamočana prema Prnjavoru, dok je u dugoročnom planu izgradnja mreže autoputeva, kao što je autoput Doboj - Vukosavlje na Koridoru "Pet ce", Banjaluka - Split, te Banjaluka - Prijedor i Brčko - Bijeljina.

Podsjećajući da je na autoputu Banjaluka - Gradiška uspostavljen sistem naplate putarine, resorni ministar navodi da je zabilježen dnevni prosjek od oko 3.300 vozila, sa dnevnim prihodom od oko 10.700 KM.

"Više ćemo raditi na promociji elektronske naplate putarine, koja pruža niz pogodnosti i popust na redovnu cijenu putarine", najavljuje Trninić, uz napomenu da je Vlada donijela odluku o postupku dodjele koncesije za izgradnju odmorišta Lužani sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama.

Kao važne projekte koji su u planu da budu realizovani sa Srbijom i Hrvatskom, on je naveo izgradnju mostova - na Drini, između LJubovije i Bratunca i na Savi kod Gradiške.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Srpske započete su aktivnosti na izradi Nacrta zakona o željeznicama, koji ima za cilj efikasnije organizovanje i definisanje obaveza preduzeća u pružanju usluga prevoza robe i putnika na tržištu i daljim usklađivanjem sa direktivama EU.

Preduzeće "Željeznice Republike Srpske" /ŽRS/ sanirale su prugu Modriča - Šamac koja nije bila u funkciji od maja prošle godine, kada je ovo preduzeće pretrpjelo štetu od oko 50 miliona evra. 

Iako je pruga bila zatvorena do prije dva mjeseca, "Željeznice" su uspjele da prevezu oko pet miliona tona robe.

"Kada je riječ o ulaganju u željeznički saobraćaj, neophodna su ulaganja u infrastrukturu, i to dio pruge Banjaluka - Novi Grad - granica sa Hrvatskom i dio pruge Tuzla - Zvornik – granica sa Srbijom, koji uključuje i tunel Križevići, ali i nabavku vučnih i voznih sredstava radi povećanja kvaliteta usluge na tržištu", navodi Trninić.

Ministar napominje da je Vlada obavezala Ministarstvo finansija da obezbijedi dva miliona KM na ime eksproprijacije zemljišta, s ciljem rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za proširenje aerodromskih kapaciteta na Aerodromu Banjaluka, što je potrebno za razvoj vazdušnog saobraćaja.

Imajući u vidu uočeno nepoklapanje broja registrovanih čamaca sa stvarnim stanjem plovnih objekata na rijekama, iniciran je pojačan inspekcijski nadzor, naročito na rijekama Una i Sava, s obzirom da je riječ o plovnom putu na kojem je utvrđen međunarodni režim plovidbe.

Ministarstvo očekuje pozitivan ishod kada je riječ o inicijativi Republike Srpske za prilagođavanje saobraćajne mreže jugoistočne Evrope, odnosno uvrštavanje na "sito mrežu" pravaca koji predstavljaju ključne pravce razvoja saobraćajne infrastrukture Srpske. 

Tako bi bio olakšan pristup i kreditnim i donatorskim sredstvima namijenjenim za projekte u oblasti saobraćajne infrastrukture - zaključuje Trninić u intervjuu Srni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije