Privreda

U Vojvodini 10.500 manje nezaposlenih

U Vojvodini 10.500 manje nezaposlenih
U Vojvodini 10.500 manje nezaposlenih

NOVI SAD - Broj nezaposlenih u Vojvodini u septembru je bio manji za 10.497 lica ili za 5,5 odsto u odnosu na 2013. godinu, podaci su Pokrajinskog socijalno-ekonomskog savjeta /PSES/.

Savjet navodi podatak da 26 vojvođanskih opština i gradova, od ukupno 45, spada u kategoriju razvijenih lokalnih samouprava u Srbiji, a da samo jedna opština spada  u nerazvijene.

Prosječna zarada u Vojvodini veća je za 1,7 odsto, kad se poredi period od devet mjeseci ove sa istim periodom 2013. godine.

Povisini prosječnih zarada za period januar - septembar, Vojvodina je daleko iznad drugih regiona Srbije, s izuzetkom beogradskog, gdje su zarade bile nešto veće.

Industrijska proizvodnja u Vojvodini u periodu januar - septembar zabiljeležila je rast od 0,9 odsto u odnosu na isti period 2013. godine. Istovremeno je u Srbiji zabilježen pad industrijske proizvodnje od 5,7 odsto u odnosu na isti period 2013. godine.

PSES navodi da je Autonomna pokrajina Vojvodina sa ostvarenih 557.000 dinara /4.642 evra/ bruto društvenog proizvoda /BDP/ po stanovniku za tri odsto iznad republičkog prosjeka, što je svrstava u kategoriju razvijenog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije