Privreda

U petak obustava isporuke "Sarajevogasu"

U petak obustava isporuke  "Sarajevogasu"
U petak obustava isporuke "Sarajevogasu"

SARAJEVO - Kolegijum "BH-gasa" odlučio je da obustavi isporuku prirodnog gasa "Sarajevogasu" u petak, 27. juna, u 12.00 časova, jer Vlada Kantona Sarajevo nije ispoštovala dogovor o načinu smanjenja duga i izmirenju tekućih obaveza prema "BH-gasu".

Dug "Sarajevogasa" prema "BH-gasu" iznosi više od 48 miliona KM.

Na posljednjem sastanku, koji je održan 10. juna, Uprava "BH-gasa" prihvatila je prijedlog ministra prostornog uređenja i zaštite okoline Kantona Sarajevo Zlatka Petrovića o modalitetima izmirenja obaveza za potrošeni prirodni gas, saopšteno je iz Uprave "BH-gasa".

Resorni ministar tada je rekao da će do kraja juna biti u potpunosti izmirene fakture za april i maj ove godine, te da će do petka, 20. juna, na račun "BH-gasa" biti uplaćeno oko 10 miliona KM.

Iz "BH-gasa" podsjećaju da je minimalni uslov bio plaćanje tekućih faktura za potrošeni gas, te uplata od minimalno 10 miliona KM starog duga da bi bili stvoreni preduslovi za ulazak u novu sezonu grijanja.

Iz ove kompanije navode da su bili prisiljeni da donesu odluku o obustavi isporuke gasa "Sarajevogasu" nakon što resorno ministarstvo Kantona Sarajevo nije ispoštovalo dogovor, a u međuvremenu "BH-gasu" stižu opomene od dobavljača "Gasprom eksporta" zbog kašnjenja u plaćanju.

U "BH-gasu" navode da ovakvu odluku donose da bi zaštitili druge potrošače u BiH koji redovno izmiruju svoje obaveze.

"Poznato je da `Sarajevogas` ima izrazito visok procenat naplate od svojih potrošača, a uprkos tome ne izmiruje obaveze prema `BH-gasu`. Novac od potrošača mora biti usmjeren za izmirenje obaveza za potrošeni gas, jer `BH-gas` ne proizvodi već kupuje gas iz Ruske Federacije po tržišnoj cijeni", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije