Privreda

Ukrajina dobila drugu i treću tranšu kredita EU

Ukrajina dobila drugu i treću tranšu kredita EU
Ukrajina dobila drugu i treću tranšu kredita EU

KIJEV - Ukrajina je dobila drugu i treću tranšu kredita Evropske unije (EU) od 260 miliona evra, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo finansija.

Kako se navodi, kreditna sredstva su dodjeljena u okviru aprilskog Memoranduma o davanju Ukrajini makrofinansijske pomoći Evropske unije u visini od 610 miliona evra.

Kamata na kredit iznosi 1,375 odsto, a datum dospjeća kreditnih obaveza je 4. oktobar 2024. godine, podsjeća agencija Tas.

Kako je ranije javio Tas, Evropska komisija je 12. novembra Ukrajini prebacila 260 miliona evra u okviru postojećih programa makrofinansijske pomoći toj zemlji.

"Ta suma dopunjuje 600 miliona evra, koji su prebačeni od maja ove godine u okviru dva tekuća programa makrofinansijske pomoći EU. Nakon te isplate, ostaje još 750 miliona evra, dostupnih Ukrajini po dva tekuća programa", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

EK objašnjava da je cilj programa pomoći Ukrajini "ekonomska i finansijska podrška toj zemlji u teškom periodu koji trenutno proživljava privreda te zemlje".

"Cilj je takođe da se stimuliši strukturne reforme koje će poboljšati upravljanje, povećati stabilnost ekonomskog rasta i doprinjeti harmonizaciji zakonodavstva Ukrajine sa zakonodavstvom EU u kritičnoj fazi razvoja", navodi se u izvještaju EK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije