Privreda

Usvojene diferencirane akcizne stope za pivare

Usvojene diferencirane akcizne stope za pivare
Usvojene diferencirane akcizne stope za pivare

SARAJEVO - Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su u Sarajevu u drugom čitanju usvojili Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u BiH, kojim se uvode diferencirane stope akcize za proizvođače piva.

Usvajanjem diferenciranih akciznih stopa u zavisnosti od količine godišnje proizvodnje štite se mali domaći pivari, a procijenjeno je da će imati pozitivne efekte i na budžet BiH.

Bez rasprave je u drugom čitanju usvojen i Prijedlog zakona o javnim nabavkama BiH, kojim se obezbjeđuje primjena pravila i zahtjeva EU u pogledu obezbjeđenja slobode protoka robe, ljudi i kapitala, te sistemski uređuje ova oblast i otklanjaju nejasnoće u primjeni dosadašnjih propisa.

Novim zakonom jasnije se definiše odgovornost svih koji provode postupak javnih nabavki, unapređuju mehanizmi prevencije zloupotreba u javnim nabavkama, smanjuju troškovi učešća u postupku, kao i birokratski zahtjevi, te uvode moderne tehnike i postupci javnih nabavki.

Delegati su u drugom čitanju podržali i Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Saveza za bolju budućnost Mirsad Đugum, a kojim se zabranjuje odlazak pojedinaca ili organizovanih paravojnih grupa na ratišta u svijetu.

Podršku je u drugom čitanju dobio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima, kojim se propisuje način za pokretanje i provođenje prekršajnog postupka protiv stranih pravnih lica, te izvršenje izrečene novčane kazne u ovim slučajevima.

Prema dopunama Zakona, strano pravno lice i odgovorno lice biće kažnjeno za prekršaj počinjen na teritoriji BiH ako ima poslovnu jedinicu ili predstavništvo u BiH, kao i drugi subjekti koji nemaju pravnu sposobnost ali samostalno nastupaju u pravnom saobraćaju u BiH.

Izmjenama Zakona, rok za zadržavanje putne isprave licu koje je počinilo prekršaj, a nema prebivalište u BiH, sa 24 časa produžava se na 72 časa.

Zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama koji se odnosi na duvansku proizvodnju nije dobio potrebnu podršku delegata i upućen je u redovnu proceduru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije