Privreda

Važno pokrenuti proizvodnju u mljekari DTD Šnjegotina

Važno pokrenuti proizvodnju u mljekari DTD Šnjegotina
Važno pokrenuti proizvodnju u mljekari DTD Šnjegotina

BIJELJINA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je danas da bi ponovo pokretanje rada mljekare "DTD" Šnjegotina u opštini Teslić bilo izuzetno važno za ukupnu poljoprivredu u Srpskoj, te da će resorno ministarstvo biti uključeno u traganju za rješenjem.

"Riječ je vrlo značajnom i modernom kapacitetu za proizvodnju različitih proizvoda na bazi mlijeka, uključujući mlijeko u prahu. Mljekara je imala dobru sirovinsku osnovu i proizvodnju do 2012. godine, ali proteklih nekoliko godina ne radi iz različitih razloga", rekao je Mirjanić Srni nakon posjete mljekari "DTD" Šnjegotina.

On je istakao da ovaj proizvodni pogon sada traži izlaz - ili da ide u likvidaciju ili da se osposobi za normalan rad, te da je sa vlasnikom mljekare i rukovodstvom opštine Teslić razgovarao o tome kako pristupiti sagledavanju mogućnosti pokretanja tog kapaciteta, imajući u vidu da ima velika zaduženja prema bankama i dobavljačima.

"Ukupna vrijednost fabrike se procjenjuje oko 16,5 miliona KM, a preko 50 odsto su obaveze prema bankama ili dobavljačima", rekao je Mirjanić.

On je istakao da je na sastanku dogovoreno da vlasnik mljekare, uz pomoć povjerilaca, Investiciono-razvojne i Hipo banke uradi biznis plan, a u tom poslu bi učestvovalo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

"Biznis plan treba da pokaže na koji način bi se taj kapacitet mogao staviti u funkciju. Izrada biznis plana bi trebalo da počne naredne sedmice i on će dati odgovor na pitanje koja je cijena da se taj objekat, odnosno ta proizvodnja uspostavi", rekao je Mirjanić.

On je istakao da je izuzetno važno za ukupnu poljoprivredu, a pogotovu za stočarstvo i govedarsku proizvodnju, da taj kapacitet radi.

"To bi bio veliki izvor prihoda poljoprivrednim proizvođačima, koji nisu u stanju da razviju velike farme, ali koji imaju po nekoliko krava. To bi njima bio veoma solidan mjesečni prihod po osnovu proizvodnje mlijeka", rekao je Mirjanić.

On je izrazio nadu da će biti pronađeno neko rješenje i da će se narednom periodu vidjeti kako će se stvari odvijati.

"S tim u vezi pokušaćemo još da razgovaramo sa nekim od strateških partnera i Ministarstvo će biti uključeno da pomogne u traganju za takvim mogućim solucijama", rekao je Mirjanić.

On je istakao da je ovaj kapacitet prevelik za okruženje u kojem se nalazi, ali da bez obzira na to ima svoje mjesto i bio bi značajna poluga i podrška primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

"Kada je prestala da radi mljekara u značajnoj mjeri je smanjen broj proizvođača mlijeka, što nije dobro ne samo za poljoprivredu, već i za ukupan dohodak koji se stvara i kojeg treba stvoriti u Republici Srpskoj", rekao je Mirjanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije