Privreda

Više od 2.500 građana još čeka na novac iz 2009.

Više od 2.500 građana još čeka na novac iz 2009.
Više od 2.500 građana još čeka na novac iz 2009.

BANJALUKA - U RS i dalje 2.538 poreskih obveznika čeka na isplatu povrata poreza na dohodak iz 2009. godine, dok vraćanje poreskog novca po istom osnovu iz 2010. još nije ni počelo, potvrdili su u Poreskoj upravi RS.

U toj instituciji, koja je i ranije saopštavala iznos obaveza po osnovu poreza na dohodak, sada, međutim, ne znaju koliko ona iznose niti kada bi do isplate moglo doći.

U Ministarstvu finansija RS kažu da je ovogodišnjim budžetom za otplatu neizmirenih obaveza po osnovu povrata poreza na dohodak iz ranijih godina planiran iznos od devet miliona KM.

Veliki broj građana koji čeka na povrat poreza ogorčen je zbog otezanja s isplatom. Ljubomir Popović, poreski obveznik kojem još nije uplaćen novac za povrat poreza za 2009. godinu, kaže da takav tretman građana "nema smisla".

Svoje obaveze izmirujem na vrijeme, dok me država, kada treba da izvrši povrat novca, uvijek poziva na strpljenje, rekao Popović

"Svaki put sam svu dokumentaciju za povrat poreza dostavio prije isteka rokova. Svoje obaveze izmirujem na vrijeme, dok kada dođemo u situaciju da država treba da izvrši povrat novca prema meni, uvijek me pozivaju na strpljenje i čekanje", rekao je Popović.

Vlatka Malidžan, portparol Ministarstva finansija, rekla je da je od početka godine i zaključno sa krajem aprila na ime povrata poreza na dohodak za 2009. godinu isplaćeno 154.165,63 KM.

"Ovo faktički znači da će redovnom dinamikom u ratama poreskim obveznicima preostali iznos povrata poreza biti isplaćivan tokom cijele godine", rekla je ona.

Iz resornog ministarstva ranije su saopštili da bi povrat poreza na dohodak građana za 2010. godini trebalo da bude isplaćen po osnovu 58.135 podnesenih prijava. Sredinom novembra prošle godine povrat poreskog novca za 2009. čekalo je čak 13.082 obveznika. Tada je iz Ministarstva finansija najavljeno da će povrat iz 2009. godine svim obveznicima biti uplaćen do kraja godine, do čega nije došlo.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da je već tradicionalno praksa da se u situacijama kada građani ili firme ne plate porez na vrijeme prema njima primjenjuje veoma strog sistem obračuna zateznih kamata i drugih sankcionih mjera ukoliko ne izvrše obaveze.

Budžetom RS za povrat poreza iz ranijih godina planirano devet miliona KM

"Sa druge strane, ukoliko država kasni s isplatom obaveza, za nju neće biti primijeni kazneni mehanizmi", rekao je Pavlović i dodao da bi s ciljem sprečavanja kašnjenja isplata povrata kroz zakonske procedure trebalo uvesti mehanizam obaveznih rezervi sredstava kojima bi povrat građanima bio osiguran.

On je konstatovao da Vlada RS očito ima daleko više potreba nego prikupljenih sredstava, a situacija s kašnjenjem isplata povrata poreza je, kaže, takva zato što je RS u teškoj ekonomskoj situaciji pa se prikupljeni javni prihodi veoma brzo alociraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije