Privreda

Na pomolu smjena predsjednika Uprave zvorničke "Alumine" ?

Na pomolu smjena predsjednika Uprave zvorničke "Alumine" ?
Na pomolu smjena predsjednika Uprave zvorničke "Alumine" ?

ZVORNIK - Vlada Republike Srpske (RS) zvanično je zadužila povjerioce Fabrike glinice „Birač“ iz Zvornika da na Skupštini povjerilaca, zakazanoj za 28. januar u Bijeljini, pokrenu inicijativu za smjenu predsjednika Uprave „Alumine“ Mile Matića i da umjesto njega imenuju gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića, piše Capital.ba

U zaključku Vlade od 13. januara, navedeno je da predstavnici povjerilaca (Poreska uprava RS, Ministarstvo finansija RS, fondovi i javna preduzeća i ostali povjerioci), o pokrenutoj inicijativi za smjenu Matića i imenovanju Stevanovića kao člana Upravnog odbora "Alumine", treba da što prije obavijeste stečajnog upravnika, stečajnog sudiju i odbor povjerilaca, te da u skladu s tim preduzmu potrebne aktivnosti.

Nakon imenovanja za člana, Stevanović će preuzeti sadašnju Matićevu poziciju predsjednika Uprave "Alumine" i time preuzeti kontrolu nad najvećim preduzećem iz grupacije „Birač“.

Stevanović je za “Capital“ potvrdio ove informacije i rekao da će isti dan kada bude imenovan za člana UO „Alumine“ podnijeti ostavku na mjesto gradonačelnika Zvornika, a to mjesto će preduzeti njegov zamjenik Bojan Ivanović, koji je tek nedavno (12. januara) imenovan za zamjenika gradonačelnika, s pozicije načelnika za finansije.

Stečajni upravnik „Birča“ Lazo Đurđević je  potvrdio da je dobio spomenutu inicijativu, ali ništa više nije želio da komentariše.

Međutim, pojedini pravnici tvrde da je Vlada RS-a ovim zahtjevom prekršila zakon.

Vladimir B. Milošević, advokat iz Beograda, koji je dobro upoznat o organizaciji i istoriji Fabrike glinice „Birač“ i njenih kćerki firmi,kaže da je usvajanje ovakvog dokumenta na sjednici Vlade RS-a neuobičajen akt iz razloga što RS nije povjerilac prema Fabrici glinice „Birač“, u stečaju, te što nije naveden argument za predmetno imenovanje i razrešenje i što odluku o imenovanju upravnog odbora u "Alumini" donosi isključivo stečajni upravnik.

Analitičari smatraju da je cilj Vlade da službenom inicijativom i preuzimanjem ingerencija povjerilaca u stečajnom postupku, upozori i uplaši ostale povjerioce koji nisu „državni“, da je imenovanje Stevanovića gotova stvar, iako to zapravo možda i nije.

Naime, „državni povjerioci“ u Birču imaju najviše 45 posto od ukupnih priznatih potraživanja, a to znači da RS nema većinu u Skupštini povjerilaca Fabrike „Birač“.

Ukupno priznata potraživanja Fabrike glinice „ Birač“ su 91 milion KM, a od toga „BH Gas“ ima priznatih 26,8 miliona, „Vode Srpske“ 880.000, Ministarstvo finansija 11 miliona, „Srbija gas“ 5,9 miliona, „Pavgord“ 3,5 miliona, Fond zdravstvenog osiguranja RS-a 5,8 miliona, „Mo-Unionimepex“ Mostar 1,5 miliona, Poreska uprava RS-a 5,6 miliona, „Alumina“ osam miliona, Poreska uprava RS-a kao razlučni povjerilac ima dodatnih sedam miliona, radnici 26 miliona, te ostali povjerioci koji pojedinačno potražuju ispod milion KM.

Firma „Pavgord“, koja je otkupila 165 miliona KM Ukio banke od fabrike „Birač“, u međuvremenu je, kako saznaje „capital“, otkupila i potraživanja Hipo-Alpe-Adria banke od ove fabrike od 3,5 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije