Privreda

Vrijeme pogoduje zametanju jabuke

Vrijeme pogoduje zametanju jabuke
Vrijeme pogoduje zametanju jabuke

NOVI GRAD - Viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mirko Jokić rekao je Srni da vremenski uslovi pogoduju zametanju jabuke i da je većina voćnih vrsta u fazi precvjetavanja.

"Kada je riječ o radovima, kod jabuke je najvažniji dio sezone jer se radi hemijska prorjeda jabuke, a kod kruške se rade tretmani koji imaju zadatak da stimulišu zametanje i sačuvaju najveći broj plodova", naveo je Jokić.

On je istakao da je prorjeda, poslije zaštite, najvažnija mjera u voćarstvu i da voćari treba da je prihvate kao redovnu mjeru.

Jokić je dodao da su vremenski uslovi povoljni i za zaštitu od štetočina i bolesti, podsjetivši da je u proteklom periodu zbilježena pojava štetočine drvenara na pojedinim zasadima, ali da je, u odnosu na prošlu godinu, lokalnog karaktera.

On smatra da u ovom slučaju nije dovoljna samo zaštita već da problem treba rješavati sistemski - parcela se mora osloboditi viška vode, treba popraviti stanje zemljišta, voditi računa o higijeni i đubrenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije