Privreda

Za otklanjanje nedostataka 97 miliona evra

Za otklanjanje nedostataka 97 miliona evra
Za otklanjanje nedostataka 97 miliona evra

BANJALUKA - Načelnik Odjeljenja za marketing i reklamu "Optima grupe" Rade Vidaković ističe da je planirano da u Rafineriju nafte Brod, tokom ove godine, bude uloženo oko 97 miliona evra da bi bili otklonjeni nedostaci: veliki gubici u sopstvenoj potrošnji u preradi i postojeći odnos dobijanja svijetlih i tamnih derivata.

"Investicijama, koje će biti nastavljene i iduće godine, nastojaće se ukloniti stara postrojenja, osavremeniti oprema, te na taj način stvoriti uslov da vlastiti gubici u proizvodnji budu od šest do sedam odsto, čime bi bila zagarantovana rentabilnost poslovanja", objasnio je Vidaković.

Trenutni gubitak iznosi 12,5 odsto, ali je tendencija smanjenja evidentna, jer je u samom startu poslovanja, nakon privatizacije, taj procenat iznosio 14 odsto.

Vidaković je napomenuo da na pozitivan bilans poslovanja utiče i odnos svijetlih i tamnih derivata, te da je cilj Rafinerije da udio svijetlih derivata bude veći, s obzirom da se njima moraju pokriti negativni rezultati prodaje tamnih derivata.

On je objasnio da je cijena tamnih derivata često ispod nabavne cijene sirovine, a u tu kalkulaciju se moraju uračunati i troškovi prerade, tarnsporta i drugo, te da je za za pozitivan ekonomski bilans Rafinerije neophodan udio svijetlih derivata od 65 odsto.

"Putem investicija i rekonstrukcija očekujemo da već iduće godine postignemo taj nivo udjela. Do kraja 2013. godine biće završena određena postrojenja koja će nam omogućiti da dostignemo od 65 do 70 odsto svijetlih derivata", istakao je Vidaković i dodao da su ti derivati dostigli maksimalni kvalitet koji nema problem plasmana na tržištu BiH, okruženja, ali i Evrope.

Napredak na tom putu je očigledan, jer je 2009. godine udio svijetlih derivata iznosio 47 odsto, 2010. godine 50,9 odsto, a prošle godine 55 odsto.

Vidaković naglašava da ovogodišnja proizvodnja nafte ide planiranom dinamikom, te da očekuju da na godišnjem nivou proizvodnja bude oko 1,2 miliona tona nafte. On je podsjetio da je prošlogodišnja proizvodnja iznosila 1.150.000 tona.

Rafinerija ulja Modriča, kaže Vidaković, ima svoj kontinuitet poslovanja, plasira proizvode koji su vrlo prepoznatljivi na tržištu okruženja i Evrope, radi i na inovativnosti, a jedan dio toga je novo pakovanje za ulja.

"Naš Kreativni tim izradio je vrlo kvalitetno novo pakovanje, koje ima određene prednosti kao što su sigurniji čep sa zaštitnom folijom, ekološki prihvatljivu ambalažu koja je otpornija na mehanička oštećenja, polietilensku etiketu, boje otporne na UV zrake, dvoslojnu etiketu na poleđini i, naravno, sistem koji nas štiti od pojave kopija ili falš proizvoda", naveo je Vidaković.

U Rafineriji ulja ove godine biće izrađen novi blending, odnosno usavršena linija za proizvodnju motornih ulja, zatim ambalaža, rekonstrukcija proizvodnih pogona, ali i marketinških planova za osvajanje novih tržišta.

Prošlogodišnja proizvodnja baznih ulja iznosila je 80.000 tona, motornih 15.000 tona, a ovogodišnji plan je 90.000 tona baznih i 20.000 tona motornih ulja.

Kada je riječ o maloprodajnoj mreži nafnih derivata, Vidaković je istakao "Nestro petrol" brend, kojeg karakteriše prepoznatljivost i povjerenje građana i kupaca.

"Postali smo mjerilo kada je riječ o toj vrsti biznisa. I sama konkurencija nas pozitivno komentariše", naglasio je Vidaković i dodao da je u planu širenje maloprodajne mreže, te da su veoma zainteresovani za kupovinu OMV pumpi, čime bi za kratko vrijeme mreža "Nestro-petrola" doživjela veliki rast, ali da se ništa ne može prejudicirati.

Vidaković je naveo da će ovih dana biti otvorena pumpa u Sarajevu, te izrazio nadu da će do kraja godine u ovom dijelu BiH biti desetak novih pumpi "Nestro-petrola".

Da je "Nestro-petrol" profitabilno preduzeće govori i podatak da je prošle godine zabilježen rast prodaje naftnih derivata od 10 odsto, te da je prodajom naftnih derivata, ali i drugih artikala na pumpama, 2011. godine inkasirano oko 18 miliona maraka.

"Nestro-petrol" u BiH ima 86 pumpi i više od 850 radnika.

Vidaković je, govoreći o istraživanju nalazišta nafte u Republici Srpskoj, naveo da se trenutno radi u rejonu Posavine, te da se ne mogu iznositi procjene, ali da su optimisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije