Privreda

Za više od 50 poreskih obveznika slijedi upis hipoteke

Za više od 50 poreskih obveznika slijedi upis hipoteke
Za više od 50 poreskih obveznika slijedi upis hipoteke

NOVI GRAD - Prema podacima Područne jedinice Poreske uprave u Novom Gradu, zbog neizmirenja obaveza za porez na nepokrenosti hipoteka će biti upisana na imovinu više od 50 poreskih obveznika.

Načelnik Područne jedinice Gordana Stojaković kaže da je prethodno sa obveznicima obavljan razgovor u više navrata da ne bi došlo do ove mjere.

Stojakovićeva kaže da će Poreska uprava primjenjivati zakonska mjere za naplatu poreza na nepokretnosti.

"Prošle godine su počele aktivnosti i do sada su korištene mjere opomene i blokade računa, ove godine uvedena je i mjera zabrana raspolaganja pokretnom i nepokretnom imovinom i preostala je još mjera upisa hipoteke", kaže ona.

Kada je riječ o naplati poreza na nepokretnosti, Stojakovićeva kaže da je prošle godine naplaćeno više od 85 odsto ovog poreza.

Ona je navela da Poreska uprava ima ovlaštenja da podnosi prijave za one poreske obveznike koji nisu prijavili porez na nepokretnosti.

"Poreska uprava će takođe podnositi prijave i kod poreskih obveznika koji nisu prijavili imovinu nakon provedene ostavinske rasprave", kaže Stojakovićeva.

Osnovica za obračun poreza na nepokretnosti u Novom Gradu bila je 0,20 odsto, a u opštinskom budžetu je planiran prihod po ovom osnovu od 557.642 KM.

Do 31. marta poreskoj upravi treba podnijeti i prijavu poreza na oružje.

"Imamo više od 3.000 registrovanih obveznika poreza na oružje i to je trenutno jedna od većih aktivnosti u Poreskoj upravi", rekla je Stojakovićeva.

Ona je podsjetila da od prošle godine, na osnovu izmjena i dopuna Zakona o oružju, vlasnici oružja oružja za ličnu bezbjednost - pištolja, umjesto 10 KM porez plaćaju u iznosu od 50 KM godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije