Privreda

Zaposlenici uništenih preduzeća proveli pet dana na cesti

Zaposlenici uništenih preduzeća  proveli pet dana na cesti
Zaposlenici uništenih preduzeća proveli pet dana na cesti

ORAŠJE, TUZLA - Poslije pet dana provedenih na cesti, prepješačenih 80 kilometara, oko 120 radnika "Dite", "Aide", Livnice čelika i Fabrike namještaja "Konjuh" danas popodne su se vratili sa graničnog prelaza u Orašju u Tuzlu, nakon što im je zabranjen ulazak u Hrvatsku.

Promrzli radnici uništenih preduzeća iz TK prevezeni su sa tri autobusa, a po dolasku u tuzlansko naselje Irac odlučili su da opet izađu na cestu i prepješače do bivše zgrade Vlade TK, koja je zapaljena u februarskim radničkim demonstracijama.

"Vidjeli ste kakvo nas je juče vrijeme pratilo. Hitna je konstantno ukazivala pomoć, a ko zna kakve ćemo snositi zdravstvene posljedice. Mi ćemo našu borbu nastaviti", kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata "Dite".

Dodao je da će radnici uzeti Vladinih 220 KM i 180 KM u prehrambenom paketu, ali im tim neće zamazati oči.

"Oni vrlo dobro znaju koji su naši zahtjevi i morat će ih u januaru početi rješavati", istakao je Mehmedović.

Radnici traže pokretanje proizvodnje, ili, ako to Vlada TK nije u mogućnosti, materijalno zbrinjavanje u vrijeme nezaposlenosti.

"Neka nam nađu posao. Ako ne mogu, onda ćemo svi na isti kazan. Pa koliko ko dobije", kaže Hrustan Muminović, radnik "Dite".

Međutim, najvažniji radnički zahtjev je uvezivanje radnog staža. Nekima nije uvezan 18, nekima, 15, nekima 10 godina... Dugovanja po tom osnovu su višemilionska, a budžet TK je u ogromnom deficitu.

"Neka se ne šale sa našim radnim stažom. Niko im neće oprostiti 18 godina po cijenu da padne i mrtva glava", kaže Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindikata "Aide".

Inače, radnici su  jutros napustili prostorije OŠ "Orašje" i MZ Centar. Zahvalili su svojim domaćinima na srdačnom prijemu, a potom su se po snježnoj oluji zaputili ka graničnom prelazu.

Nadomak granice BiH i Hrvatske radnička kolona je zaustavljena.

"Granicu mogu preći samo oni koji imaju važeće pasoše Bosne i Hercegovine", poručio je graničar okupljenim radnicima.

"Većina radnika nema pasoš. Zašto nas ne pustite, mi hoćemo da idemo iz ove države u kojoj su nam pogažena ljudska i radnička prava", glasio je odgovor Muje Gavranovića.

Međutim, službenici Granične policije su bili decidni i radnicima rekli da se moraju skloniti sa ceste kako ne bi ometali saobraćaj.

"Pored vas prolaze šleperi droge, a vi ih ne vidite. Nemojte vidjeti ni nas, pustite nas da idemo", uporan je bio Gavranović.

Prolazak nije dozvoljen, a radnici su po ciči zimi čekali rasplet. Graničari su im dali pokrivače, a nebrojeno puta intervenisali su radnici Hitne pomoći.

Oko 14 sati odlučeno je da se vrati u Tuzlu, jer niko nije mogao preuzeti odgovornost za ugrožene živote oko 120 radnika. Predstavnici sindikata simbolično su prešli granicu BiH, ali su se odmah i vratili.

"Nikuda mi ne idemo bez naših ljudi. Nastavljamo svoju borbu. Istrajat ćemo", poručile su sindikalne vođe četiri preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije