Privreda

Zatvoren 6. Sarajevo Business Forum

Zatvoren 6. Sarajevo Business Forum
Zatvoren 6. Sarajevo Business Forum

SARAJEVO - Direktor BBI banke Amer Bukvić izjavio je na ceremoniji zatvaranja Sarajevo Business Foruma 2015. da je vrlo srećan što je na konferenciji učestvovalo nekoliko stotina kompanija i održano više stotina poslovih sastanaka, te da je blizu 900 učesnika i više od 300 akreditovanih novinara dokaz da je ovogodišnji SBF bio vrlo uspješan.

Dodao je da će moto SBF-a 2015. "Jedan region, jedna ekonomija" biti strategija koju će slijediti u narednom periodu, uprkos svim teškoćama i političkim problemima, jer nema alternative saradnji na stvaranju jakog regiona i jake ekonomije.

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je da je SBF dobro zamišljen jer otvara nove perspektive čitavom regionu, istakavši da moramo sarađivati i tako rješavati današnje probleme i izbjeći probleme pred kojim bi se mogle naći buduće generacije.

Bivši premijer Federacije BiH Nermin Nikšić podsjetio je na prirodnu nesreću koja je zadesila čitav region prije tačno godinu dana i na solidarnost koju su pokazali stanovnici svih zemalja, što više od svega pokazuje da ovaj region i njegovi ljudi uprkos svemu što su prošli i dalje imaju puno više onoga što ih povezuje nego što ih dijeli.

Naglasio je da su privrednici tu lekciju naučili davno, što dokazuju brojne veze i poslovne aktivnosti bez kojih bi ekonomije u regionu bile znatno slabije.

Jedan od osnivača SBF-a, Adil Bušnak iz saudijske Bushnak Grupacije, kazao je da bi bilo korisno postaviti jasne razvojne ciljeve koji bi trebali biti ostvareni do 2020, kako bi bio ostvaren što veći i objektivno mjerljiv napredak u tom periodu.

Na ovogodišnjem SBF-u promovisana je vizija regiona kao evropskog centra za proizvodnju zdrave hrane, centra informacionih tehnologija, centra edukacije za strane studente, te turističkog centra.

Prezentovane su prilike za investiranje u projekte iz oblasti energetike, poljoprivrede, infrastrukture, informacionih tehnologija, turizma i drugih sektora u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Počasni gosti 6. SBF-a bili su, između ostalih, premijer Srbije Aleksandar Vučić, zamjenik premijera Turske Ali Babacan, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić, bivši zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zlatko Lagumdžija, te predsjednik Privredne komore Istanbula Ibrahim Caglar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije