Privreda

Završen drugi dan protesta radnika komunalnih preduzeća

Završen drugi dan protesta radnika komunalnih preduzeća
Završen drugi dan protesta radnika komunalnih preduzeća

SARAJEVO - Završen je drugi dan mirnih protesta nekoliko stotina uposlenika komunalnih preduzeća ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo (KS), javlja Anadolu Agency (AA).

Uposlenici javnih komunalnih preduzeća KS protestovali su danas zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora, neisplaćivanja plata, neuplaćivanja doprinosa i zdravstvenog osiguranja, te donošenja odluka i zaključaka kantonalne Vlade kojim se urušava komunalna privreda.

Adem Šerak, predsjednik Sindikata komunalne privrede KS, na početku protesta je kazao da su dobili podršku devet kantona iz Federacije BiH, dok je Rifat Mahmutović, predsjednik Sindikata radnika komunalne privrede FBiH, kazao da će pozvati sve uposlenike komunalnih preduzeća iz svih kantona ukoliko se na mirnim protestima do petka ništa ne promijeni.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS, rekao je da podržavaju proteste komunalaca, te da se samo jedinstvom može promijeniti nešto.

"Zajedno ćemo se izboriti za svoja prava. Bez obrazovanja budućnosti nema, ali bez komunalnih radnika ne možemo živjeti nijedan dan, to svi znamo", poručio je Sivro.

Predstavnici sindikata su pozvani na pregovore od strane Vlade KS i još uvijek su na sastanku, a Šerak je kazao da nijedan zaključak neće biti donesen bez saglasnosti uposlenika.

"Ništa sigurno nećemo donijeti što bi išlo na štetu uposlenika; niti mi to možemo bez vas. Tražićemo rješenje da se stanje u kojem se sad nalazimo popravi. Osnovno što će biti tema razgovora jeste plata, koja treba biti redovna. Svi ostali problemi mogu se rješavati u narednom periodu", rekao je Šerak.

Na kraju, demonstranti su se mirno razišli, uz dogovor da će sutra ponovno doći u 15 sati ispred zgrade Vlade KS.

Odluka o izlasku radnika na proteste donesena je na sjednici Sindikalnog foruma, a mirni protesti će se održavati svaki dan od 15 sati, od 7. do 11. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije