Privreda

Zbog štrajka otkazano 800 letova

Zbog štrajka otkazano 800 letova
Zbog štrajka otkazano 800 letova

Njemačka aviokompanija Lufthanza otkazala je danas na stotine letova, jer su piloti te kompanije ušli u treći dan štrajka zbog dugoročnog spora sa upravom zbog prevremenog penzionisanja.

Otkazano je skoro 800 letova Lufthanze na dugim i kratkim linijama, uključujući 90 letova povezanih sa štrajkom italijanskih kontrolora letenja, prenosi Asošiejted pres, prenosi RTRS.

Sindikat "Ferajnigung kokpit", jedna od glavnih sindikalnih organizacija pilota u Njemačkoj, saopštio je da će u subotu biti otkazani letovi na dugim linijama, ali da su oni spremni na pregovore sa rukovodstvom Lufthanze.

U međuvremenu, uprava Lufthanze saopštava da je ovog mjeseca predstavila poboljšanu ponudu, i da se eskalacijom štrajka sindikat samo udaljava od rješenja.

Piloti Lufthanze se žale na povećanje starosne granice za odlazak u prevremenu penziju, koja je do kraja prošle godine bila 55 godina života i uslove pod kojima je to moguće.

Do sada je, naime, kompanija plaćala godišnje osam procenata pilotske zarade na račun "prelaznog perioda" do odlaska u državnu penziju, a sada se traži povećanje starosne granice za prevremenu penziju i učešće pilota u finansiranju tog perioda.

Osim toga, postoji još mnogo neriješenih pitanja, među kojima je "trn u oku pilota" nova strategija koncerna o jeftinim letovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije