Privreda

Zdravstveno neispravni određeni proizvodi makedonskog "Pekabeska"

Zdravstveno neispravni određeni proizvodi makedonskog "Pekabeska"
Zdravstveno neispravni određeni proizvodi makedonskog "Pekabeska"

BANJA LUKA - U određenim proizvodima Mesne industrije „Pekabesko“ iz Makedonije utvrđen je sadržaj prehrambenih aditiva iznad dozvoljenih, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Radi se, kako se pojašnjava, o povećanom sadržaju fosfata, zbog čega se ovi proizvodi proglašavaju kao „zdravstveno neispravni“, na osnovu Zakona o hrani RS.

Pretrage su rađene u Javnoj zdravstvenoj ustanovi ,Institut za javno zdravstvo RS”.

U saopštenju se podsjeća da se pod aditivima podrazumijevaju supstance koje se normalno ne konzumiraju, niti su tipičan sastojak namirnice, bez obzira na prehrambenu vrijednost, a dodaju se namjerno zbog poboljšljnja tehnoloških i senzorskih svojstava.

Dodaju se namirnicama u tehnološkom postupku proizvodnje, tokom pripreme, obrade, prerade, oblikovanja, pakovanja, transporta i čuvanja.

"Nedopušteno velika količina aditiva, pogotovo fosfata i natrijevog nitrita imaju dokazano kancerogeno dejstvo naglašava se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS će donijeti naredbu kojom se zabranjuje promet proizvoda od mesa mesne industrije „Pekabesko“ iz Makedonije na području RS, dok se ne otklone nedostatci u prizvodnji prekomjernim korišćenjem aditiva i dok se ne obezbijede svi uslovi za promet potpuno zdravstveno bezbjednih proizvoda po zdravlje ljudi.

Takođe, ovo ministarstvo je obavijestilo Kancelariju za veterinarstvo BiH, Odjeljenje granične veterinarske inspekcije i Inspektorat RS o poduzetim mjerama, kako bi se spriječio daljnji uvoz i promet navedenih proizvoda na cijelom području BiH.»Pekabeska«

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije