Tržište

"BH gas" redukovao isporuku gasu "Sarajevogasu"

 "BH gas" redukovao isporuku gasu "Sarajevogasu"
"BH gas" redukovao isporuku gasu "Sarajevogasu"

SARAJEVO - Kompanija "BH gas" primorana je izvršiti redukovanje isporuke gasa prema "Sarajevogasu" zbog povećanja duga tog preduzeća prema "BH gasu", koji na iznosi više od 70 miliona KM, saopšteno je iz te kompanije.

Ističe se da je navedena mjera u skladu sa zaključcima Vlade FBiH od 10. februara i Vlade Kantona Sarajevo od 23. februara, te da je neophodna da bi bilo osigurano snabdijevanje Bosne i Hercegovine gasom u narednom periodu.

Iz "BH gasa" navode da su osigurali dovoljne količine gasa za održavanje gasnog sistema i isporuku zaštićenim potrošačima, u skladu s bilansom energetskih potreba za Kanton Sarajevo te da je odgovornost na kompaniji "Sarajevogas" da rasporedi isporučene količine gasa prema tim kategorijama korisnika.

Naglašavaju da očekuju da "Sarajevogas" u najkraćem roku, shodno pomenutim zaključcima Vlade FBiH i Vlade KS, izmiri dio svojih obaveza i dostavi mjenice kao garant plaćanja te da u narednom periodu ispoštuju dinamiku plaćanja koju su predložili zajedno s Vladom KS.

Iz "BH gasa" su precizirali da je "Sarajevogas" u januaru 2014. uplatio 17,2 miliona KM, a da je u februaru iste godine uplata iznosila 16,3 miliona KM. U januaru 2015. uplaćeno je samo 10 miliona KM, a u februaru 2015. godine 11,8 miliona KM, što je 35 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Zbog neplaćanja obaveza "Sarajevogasa" za uredno isporučeni i potrošeni gas, "BH gas" tvrdi da nije u mogućnosti redovno izmirivati svoje obaveze prema "Gazpromu" zbog čega plaća ogromne penale, a što utiče na cijenu gasa za krajnje potrošače, te je stoga ova redukcija uvedena kako bi "BH gas" zaštitio gasni sistem BiH, kao i potrošače koji redovno izmiruju svoje obaveze.

Ukoliko "Gazprom" preduzme mjere obustave gasa prema Bosni i Hercegovini, potpunu odgovornost preuzima KJKP "Sarajevogas" i njegov vlasnik, saopšteno je iz "BH gasa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije