Tržište

Bijeljina: Predstavljeno devet novih hibrida

Bijeljina: Predstavljeno devet novih hibrida
Bijeljina: Predstavljeno devet novih hibrida

BIJELJINA- Pomoćnik ministra za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Boris Pašalić rekao je danas da je ogled postavljen na Poljoprivrednom dobru "Semberija" u okviru "Dana polja kukuruza" najveći ogled ovakve vrste na području BiH, te da je danas prvi put predstavljeno devet novih hibrida. Pašalić je naveo da ovogodišnju sezonu karakteriše izuzetno nizak nivo padavina, te da je od 1. aprila na parceli na kojoj je postavljen ogled palo samo 217 litara kiše po metru kvadratnom, što je za oko 40 odsto manje nego što je u ovom periodu uobičajeno.

"Cilj današnjeg ogleda je da se proizvođači informišu o novim genotipovima, a dobra je prilika da se vidi i uoči razlika koju pojedini genotipovi ostvaruju u ovakvim uslovima. Naši proizvođači, na osnovu toga, mogu da se opredijele za uzgoj nekih novih hibrida koje ranije nisu koristili", rekao je Pašalić novinarima.

On je istakao da je neophodno da se koriste nove tehnologije, nove sorte i hibridi, te da je danas prilika da proizvođači na licu mjesta vizuelno uoče razlike među njima.

"Poljoprivredni proizvođači mogu da se opredijele za neke nove genotipove, hibride i tehnologije, što nam i jeste cilj", rekao je Pašalić i dodao da je, osim ogleda u Bijeljini, Ministarstvo poljoprivrede postavilo još pet ogleda širom Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije