Tržište

Brisel očekuje stabilnu isporuku gasa od Rusije

Brisel očekuje stabilnu isporuku gasa od Rusije
Brisel očekuje stabilnu isporuku gasa od Rusije

ASTANA - Evropska unija očekuje stabilnu isporuku gasa ove zime prema sporazumu Rusije i Ukrajine, rekao je visoki zvaničnik EU za energetiku, iako Moskva još nije počela da šalje gas, a Kijev tek treba da ga plati unaprijed, kako je dogovoreno.

"Za sada, sve je u redu. U svakodnevnom smo kontaktu sa Ukrajinom i Rusijom i nadam se da nećemo imati problema sa gasom ove zime", rekao je novinarima Maroš Šefčovič, novi komesar EU za energetiku, na marginama međunarodne konferencije o energetici u prijestonici Kazahstana, Astani.

Rusija obezbjeđuje trećinu isporuka gasa EU, a polovina te količine prolazi kroz Ukrajinu. Prethodni sporovi Kijeva i Moskve doveli su do privremenog prekida isporuke gasa Evropi.

Ukrajina i Rusija potpisale su krajem oktobra sporazum koji je isposlovala Evropska komisija o isporuci gasa ove zime, kao privremeno rješenje za spor oko cijene između Moskve i Kijeva.

Međutim, ruski "Gasprom" nije nastavio sa isporukama, suspendovanim u junu, a Ukrajina nije obezbijedila avansnu uplatu, za koju Moskva kaže da je uslov za obnovu isporuke.

"Sada čekamo ukrajinsku stranu da naruči gas. Ukrajinska strana sada razmatra koliko joj treba gasa do kraja zimskog perioda", rekao je Šefčovič, dodajući da će Kijev do kraja decembra isplatiti drugi dio duga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije