Tržište

Dačić: Srbija neće ostati bez ruskog gasa

Dačić: Srbija neće ostati bez ruskog gasa
Dačić: Srbija neće ostati bez ruskog gasa

BEOGRAD - Ministar spoljih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će snabdijevanje Srbije ruskim gasom tokom predstojeće zime biti normalno.

"Neće biti problema sa snabdevanjem ruskim gasom. Srbija deli sudbinu drugih država kroz koje prolazi gas iz Rusije. Imamo različite vrste dugovanja za gas prema Rusiji, a neka su od pre više godina", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova. 

On je naveo da Vlada razmatra načine da vraćanjem duga ne ugrozi ekonomske mjere koje provodi. "Očekujem da će to uskoro biti rešeno", istakao je Dačić.

Dačić je naglasio da je tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu bilo riječi o rješavanju pitanja u vezi sa NIS-om i izgradnjom "Južnog toka", te o političkim pitanjima, prenose beogradski mediji.

"Rusija poštuje naš izbor da idemo u EU i nikada nisu iznosili primedbe na tu temu. Što se tiče `Južnog toka`, mi čekamo da taj problem bude rešen između Brisela i Moskve", rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da je Putinova poseta potvrdila dobre bilateralne odnose Srbije i Rusije, kao i bliskost naroda i zemalja, ali da Srbija ne vodi politiku koja je "rusofilna ili rusofobična".

On je rekao je da Srbija teži da uskladi spoljnu i odbrambenu politiku sa EU i da se nada da će uskoro biti otvorena pregovaračka poglavlja kojima se to reguliše.

"Obavljen je skrining poglavlja 31 i mi očekujemo od Evropske komisije da oceni taj posao i predloži otvaranje tog važnog dela u pregovorima o pristupanju Srbije EU, jer je naša zemlja ključna za stabilnost regiona", naveo je Dačić.

On je najavio živu diplomatsku aktivnost Srbije u narednom periodu i aktivne pripreme za preuzimanje predsjedavanja OEBS-om od 1. januara iduće godine, kao i poklanjanje posebne pažnje državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Dačić je izrazio nadu da će predstojeća poseta premijera Albanije Edija Rame 10. novembra doprinijeti jačanju dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje, uprkos nedavnoj aferi koja je obilježila fudbalsku utakmicu između Srbije i Albanije.

"Lakše nam je bilo da otkažemo posetu Rame, nego da ga primimo, ali cilj ove vlade je da problem rešava. I Rami je lakše da dođe u posetu, nego nama da ga primimo", rekao je Dačić.

On je dodao da je prilikom nedavne procedure o uspostavljanju individualnog partnerstva Srbije i NATO-a Albanija bila protiv, zbog čega sporazum nije postignut, kao i da su ostale članice NATO-a, uključujući SAD, osudile ovu odluku Tirane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije