Tržište

I dalje stižu ograničene isporuke gasa iz Rusije

I dalje stižu ograničene isporuke gasa iz Rusije
I dalje stižu ograničene isporuke gasa iz Rusije

SARAJEVO - U BiH i dalje stižu ograničene isporuke gasa iz Rusije, jer "Gasprom eksport" ne poštuje ugovor sa "Energoinvestom" Sarajevo, saopšteno je iz kompanije "BH-gas".

Iz ove kompanije navode da je danas u Sarajevu održan sastanak predstavnika uprave "BH-gasa", preduzeća "Sarajevogas",  firme "Toplane-Sarajevo", "Energoinvesta" i ministra prostornog uređenja i zaštite okoline Kantona Sarajevo Zlatka Petrovića na kojem je bilo riječi o ograničenoj isporuci gasa iz Rusije, koja nije u skladu sa Ugovorom o isporuci gasa između "Energoinvesta" Sarajevo i "Gasprom Eksporta".

Iz "BH-gasa" ističu da su se ranije u više navrata obraćali "Energoinvestu" sa informacijom o ograničenoj isporuci gasa od "Gasprom eksporta" i insistirali da se maksimalne dnevne količine isporučenog gasa usklade sa Ugovorom, ali da zvaničnog odgovora još nema.

Na današnjem sastanku je dogovorena maksimalna količina gasa koju "BH-gas" može isporučivati "Sarajevogasu" u periodu najnižih tempeatura, te će na osnovu tih isporuka "Sarajevogas" i "Toplane-Sarajevo" dalje snabdijevati svoje potrošače.

"BH-gas" u međuvremenu pokušava kupiti dodatne količine gasa, ali svi potencijalni dobavljači insistiraju na avansnim uplatama. 

Preduzeće "Sarajevogas" trenutno "BH-gasu" duguje 42,5 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije