Tržište

Kina sve ozbiljniji proizvođač kafe

Kina sve ozbiljniji proizvođač kafe
Kina sve ozbiljniji proizvođač kafe

PEKING - Kina, koja proizvodi kafu arabika, ima ambiciju da postane jedan od vodećih svjetskih aktera u proizvodnji kafe, ruku pod ruku sa zemljama Latinske Amerike.

Najveći proizvođač čaja na svijetu, Kina, sve veće površine obradivog zemljišta prekriva sadnicama arabike, kafe koja se najviše pije na svijetu.

Kineska arabika raste uglavnom u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Junan, gdje rastu najbolje sadnice čaja u zemlji.

Krajem osamdesetih godina prošlog vijeka kineske vlasti odlučile su da podrže proizvodnju kafe u zemlji. Proizvodnja kineske kafe je povećana od 1998. do danas sa 104.000 džakova od 60 kilograma godišnje na 1,5 miliona džakova, dostigavši tako Kostariku. S rastom proizvodnje porasla je i potrošnja kafe u Kini u kojoj se tradicionalno sve doskora pio čaj, a kafa uopšte ili veoma rijetko. Potrošnja kafe u Kini je od 1998. do 2012. porasla sa 199.000 džakova na 1,1 milion. Prema procjeni međunarodne organizacije za kafu, ICO, potrošnja kafe u Kini, koja godišnje raste 12,8 odsto, dostići će do 2020. 2,8 miliona džakova.

Najveći proizvođač kafe arabika u svijetu je Brazil, koji godišnje proizvede 51,2 miliona džakova, a na drugom mjestu je Čile sa 12,5 miliona džakova. Ove dvije zemlje kontrolišu 50 odsto cjelokupne proizvodnje kafe u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije