Tržište

Kremlj se nada kompromisu u slučaju EU protiv "Gazproma"

Kremlj se nada kompromisu u slučaju EU protiv "Gazproma"
Kremlj se nada kompromisu u slučaju EU protiv "Gazproma"

MOSKVA - Zvanični Kremlj je izrazio nadu u postizanje kompromisnog rješenja povodom optužbi Evropske unije da je "Gazprom" zloupotrijebio dominantnu poziciju na evropskom tržištu, dodajući da će Rusija i "Gazprom" braniti sopstvene interese.

"Očekujemo da će kopromis biti postignut. Nadamo se apsolutno nepristrasnom stavu ka kompaniji 'Gazprom'", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi, a prenosi agencija Rojters.

"Svakako da će 'Gazprom' braniti svoje interese i da će država, kao većinski akcionar u kompaniji, takođe braniti interese Gazproma", poručio je Peskov.

Antimonopolske vlasti Evropske unije optužile su "Gazprom" za zloupotrebu dominantne pozicije u Poljskoj, Njemačkoj i šest zemalja istočne Evrope.

Evropska komisija je, poslije dvogodišnje istrage, zaključila da je ruska državna gasna kompanija, ključni snabdjevač Evrope energentima, kočila prekograničnu konkurentnost u regionu i naplaćivala previsoke cijene za svoje proizvode.

Ranije se oglasio i "Gazprom" ocijenivši neosnovanim optužbe Evropske komisije. U izvještaju Evropske komisije obuhvaćena je samo jedna etapa sprovedene antimonopolske istrage i ne podrazumijeva da je "Gazprom" kriv za bilo kakvo kršenje antimonoposlkih zakona EU, navedeno je u saopštenju kompanije koja navodi da se strogo pridržava svih normi međunarodnog prava i zakonodavstva zemalja u kojima posluje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije