Tržište

Limun neće ni besplatno

Limun neće ni besplatno
Limun neće ni besplatno

BANJALUKA - Cijena limuna pala je sa sedam na dvije i po marke, ali ga uprkos tome skoro niko ne kupuje, jer je među stanovništvom zavladao strah da je tretiran otrovnim materijama.

Prodavci ističu da je među kupcima zavladala panika otkako se u medijima pojavila informacija da se na tržištu nalazi limun iz Turske tretiran imazalilom koji izaziva kancerogene posljedice.

''Mušterije su skeptične, dolaze i pitaju odakle uvozimo limun, da li je tretiran otrovnim materijama i slično. Iako su cijene niže, prodaja je mnogo pala'', istakla je vlasnica jedne od tezgi na banjalučkoj "Tržnici" Nedeljka Petrović, koja smatra da je riječ o propagandi.

Drugi prodavac, koji nije želio da mu objavimo ime, kaže da limun niko i ne gleda, piše Glas Srpske.

''Kada bih ga dijelio besplatno ne bih imao kome da ga dam. Svi se plaše da je njegova kora otrovna '', kaže on.

U Inspektoratu RS ističu da je limun uvezen iz Turske dozvoljen za upotrebu, što su potvrdili i rezultati analize koja je urađena 20. oktobra.

- Parametri uzoraka limuna porijeklom iz Turske su u granicama referentnih vrijednosti. Laboratorijske analize obavio je Institut za javno zdravstvo RS, a jedan od ukupno 21 ispitivanog parametra bio je i sadržaj imazalila - rekli su u Inspektoratu.

U Agenciji za bezbjednost hrane u BiH istakli su da raspolažu izvještajima o laboratorijskim analizama limuna prilikom uvoza u BiH na prisustvo aktivnih tvari, među kojima je imazalil, od 24. oktobra 2014. godine, kojima su utvrđene vrijednosti te materije u skladu sa propisima.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) ističu da je u prvih deset mjeseci ove godine u BiH uvezeno oko 6,5 tona limuna i limete, a kontigent od 2,5 tone stigao je iz Turske.

- Ukoliko nadležne inspekcije posumnjaju u kvalitet uvozne robe, mogu uzeti uzorak i poslati ga na analizu. Carinska služba takvu robu drži pod nadzorom sve dok rezultati analize ne budu gotovi. Ako je sve u redu, roba ulazi na tržište, a ako se pokaže da uzorak nije u redu, roba se izvozi van BiH ili se uništava pod carinskim nadzorom - rekao je portparol UIO Ratko Kovačević.

Potrošači

Iz kancelarije Ombudsmana za zaštitu potrošača BiH potrošačima savjetuju da se do zvaničnih rezultata o laboratorijskom ispitivanju uvezenog limuna za svaki slučaj uzdrže od kupovine ovog voća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije