Tržište

Neophodna stroža kontrola uvoza goriva

Neophodna stroža kontrola uvoza goriva
Neophodna stroža kontrola uvoza goriva

BANJALUKA - Razvoj savremene automobilske industrije i prilagođavanje benzinskih i dizel motora sve strožim ekološkim normama direktno su uslovljeni povećanjem kvaliteta goriva.

Zahvaljujući konstantnim ulaganjima u modernizaciju proizvodnih pogona, Rafinerija nafte Brod, kao jedini domaći proizvođač naftnih derivata, danas može da se pohvali proizvodima vrhunskog kvaliteta, koji ispunjavaju najstrože evropske standarde.

"Sadašnji ekološki propisi na tlu Evropske unije s jednakim zahtjevima usmjereni su kako prema proizvođačima automobila, tako i prema proizvođačima naftnih derivata, jer nije moguće proizvesti motor koji će imati nisku potrošnju i emisiju štetnih gasova ukoliko ne proizvedete gorivo odgovarajućeg kvaliteta. Naša velika prednost je što imamo domaću rafineriju, koja proizvodnjom kvalitetnih goriva podiže standarde na tržištu. Nažalost, još smo svjedoci da se na pojedinim benzinskim stanicama u BiH toči gorivo lošijeg kvaliteta.

Kako je takvo gorivo stiglo na bh. tržište i zašto se na njemu prodaje, trebalo bi da utvrde nadležni organi", smatra vanredni profesor na Katedri za motore, vozila i saobraćaj Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Podsjećamo da je kontrola kvaliteta goriva na tlu EU, ali i BiH, regulisana zakonskim propisima, kojih se moraju pridržavati prvo proizvođači, pa onda i distributeri goriva, što u domaćoj praksi nije uvijek slučaj.

"Kvalitet motornih goriva na bh. tržištu se kontroliše po principima utvrđenim Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva, koju je 2002. godine usvojio Savjet ministara. Tada je istovremeno propisan i monitoring kvaliteta sa tržišta, kao i od distributera, velikih terminala i naravno proizvođača. Veoma iscrpne provjere se sprovode i u samim rafinerijama, poput naše u Brodu, jer proizvodi koje oni isporučuju moraju zadovoljiti sve zakonom propisane standarde prije nego što se nađu na tržištu. Najveći broj do sada zabilježenih manipulacija kvalitetom goriva uglavnom se dešavao u distributivnim lancima od rafinerija do benzinskih stanica i krajnjih korisnika", rekao je doc. dr Pero Dugić sa Tehnološkog fakulteta u Banjaluci. Zbog navedenih manipulacija, ali i neadekvatne kontrole kvaliteta goriva koje se uvozi u BiH, u praksi direktnu ekonomsku štetu trpi Rafinerija nafte Brod, a indirektnu krajnji potrošači koji u svoje automobile sipaju goriva lošeg kvaliteta. Naš jedini domaći proizvođač nafte i naftnih derivata proteklih godina je uložio višemilionska sredstva u modernizaciju proizvodnje, ali i u jednu od najsavremenijih regionalnih laboratorija za kontrolu kvaliteta: benzina, nafte, lož-ulja, tečnog naftnog plina, bitumena. Sve to je napravljeno s ciljem da se dobiju proizvodi vrhunskog kvaliteta, koji se danas izvoze i na zahtjevno tržište EU.

"Svi naftni derivati proizvedeni u Rafineriji nafte Brod se višestruko kontrolišu kako u proizvodnom, tako i u procesu distribucije u okviru benzinskih stanica 'Nestro Petrola'. Ovakav nivo kontrole se, nažalost, ne primjenjuje na gorivo iz uvoza, zbog čega odgovorno tvrdimo da su naši proizvodi najkvalitetniji na bh. tržištu i za to imamo praktičnu potvrdu", ističu u Rafineriji nafte Brod. Kao jedan od najvećih problema s kojim se susreću na bh. tržištu u Rafineriji navode činjenicu da uvoznici goriva u BiH nemaju zakonsku obavezu da isto skladište na terminalima, kao što je to recimo slučaj u zemljama okruženja, poput Hrvatske i Srbije. To praktično znači da kada cisterna s uvoznim gorivom pređe granični prelaz, ona može direktno da ide na benzinsku stanicu bez prethodne kontrole kvaliteta goriva koje je uvezeno. Dosadašnja praksa pokazuje da ovakav princip kontrole ostavlja previše slobodnog prostora za raznorazne malverzacije.

"Mada smo jedini domaći proizvođač nafte i naftnih derivata, zbog neadekvatne tržišne regulative primorani smo da izvozimo visokokvalitetne derivate na logistički slabije dostupna tržišta EU, gdje se vrhunski kvalitet naših proizvoda nikada nije dovodio u pitanje. Istovremeno na domaćem tržištu nas ugrožavaju uvoznici goriva sumnjivog kvaliteta, koje u našu zemlju najčešće dolazi morskim putem", kažu u "OPTIMA grupi". Dodaju da je realizacija njihovih razvojnih planova značajno uslovljena nivoom podrške i saradnje s nadležnim državnim institucijama BiH, od kojih se očekuje da omoguće stvaranje pozitivnog poslovnog ambijenta, odnosno da adekvatno zaštite domaće naftne proizvođače kao što su to uradile zemlje iz okruženja, poput Hrvatske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije