Tržište

Otvara se supermarket bez ambalaže

Otvara se supermarket bez ambalaže
Otvara se supermarket bez ambalaže

BERLIN - Preduzetnice Sara Volf i Milena Glimbovski planiraju da ovog ljeta u Berlinu otvore prvi supermarket bez ambalaže.

Za završetak startapa "Original unverpackt", ovim preduzetnicama je potrebno još 20.000 evra, koje planiraju da prikupe prilozima putem interneta (crowdfunding), prenosi Tportal, i navodi da se u Njemačkoj svake godine baci 16 miliona tona ambalaže u smeće.

U ponudi bi trebalo da bude više od 600 proizvoda, a Volf i Glimbovski su kazale da "ne planiraju da otvore neku prodavnicu 'iz kraja', nego zaista veliki supermarket u kome je moguće nabaviti sve što ljudima treba".

Potencijalni kupci mogu u supermarket da donesu svoje posude i da u njih stave plaćenu robu poput brašna, šećera, kafe...

Cilj je da se izbjegne recikliranje koje ambalaža zahtjeva, a oni koji nemaju svoje posude imaće mogućnost kupovine odgovarajućih u supermarketu.

Takođe, tako će se izbjeći korišćenje sirovina potrebnih za masovnu izradu ambalaže za maloprodaju, čime se smanjuje zagađenje i proizvodnja smeća.

"Original unverpackt" ne pretenduje da bude svojevrsna biotrgovina, s obzirom na to da želi da u ponudi ima i konvencionalne proizvode po pristupačnim cijenama, a trenutno se u Berlinu traži lokacija za prvi supermarket bez ambalaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije