Tržište

Pune skele od Švedske do Kenije

Pune skele od Švedske do Kenije
Pune skele od Švedske do Kenije

BANJALUKA, SARAJEVO - Za bh. građevinska preduzeća, orijentisana i za rad u inostranstvu, posljednji kvartal prošle godine bio je izuzetno uspješan, o čemu dovoljno svjedoči podatak da je vrijednost novih narudžbi bila veća za vrtoglavih 74 odsto u odnosu na isti period 2013. godine.

Ovaj ohrabrujući podatak saopštila je Agencija za statistiku BiH, a to je tek jedan od optimističnih rezultata zabilježenih na inostranim tržištima.

Statističari su izračunali da je u posmatranom periodu vrijednost izvršenih radova izvan granica BiH za naše građevince bila "berićetnija" za 21,7 odsto u odnosu na posljednji kvartal pretprošle godine.

"Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u četvrtom kvartalu 2014. godine, 78,4 odsto je obavljeno u zemljama Evrope, 19,4 odsto u državama Afrike, a 2,2 procenta u Aziji", saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Kada su u pitanju države u kojima su naša preduzeća najviše podizala zgrade, "zatezala" puteve i obavljala slične djelatnosti, lepeza je prilično šarolika, ali je uglavnom riječ o zemljama u regionu.

Međutim, bh. građevinci imali su posla i u Njemačkoj, Švedskoj, ali i u Iraku, pa čak i u Alžiru, Etiopiji, Keniji i Libiji.

Komentarišući ove podatke, Džemal Kalajdžisalihović, sekretar Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala BiH, kaže da naši građevinci pretežno izvode građevinske radove u državama koje su nam geografski bliske.

"Našim građevinskim preduzećima veoma je značajno izvođenje radova u inostranstvu, odnosno to je na neki način 'ispusni ventil', jer tamo nadomješćujemo to što nemamo posla u našoj zemlji", rekao je Kalajdžisalihović.

Prema njegovim riječima, pojačan anganžaman na inostranim tržištima posebno je bitan sada kada za građevinske firme, uzimajući u obzir kapacitete kojim raspolažu, u BiH nema dovoljno posla.

"To i jeste osnovni razlog zbog kojeg se opredjeljuju da idu u inostranstvo. One firme koje sada rade na inostranim tržištima su jako kvalitetne. Istina, nešto su manje nego što je to bio slučaj ranije, i sada je riječ o 300-350 ljudi, ali su kadrovski i tehnički dobro opremljene", kazao je Kalajdžisalihović.

Borko Radinković, predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala RS, smatra da je, radi "agresivnijeg" nastupa ovdašnjih građevinaca na inostranim tržištima, potrebno da naše firme rade na tehnologijama u građenju.

"Kada je u pitanju kadar kojim raspolažemo, mi imamo dosta iskusnih radnika. Naše građevinarstvo je bilo poznato u cijelom svijetu. Nema gdje nismo radili i imamo još kadra, ali tehnologije su nam upitne", ocijenio je Radinković.

Inače, po podacima Agencije za statistiku BiH, vrijednost radova koje su bh. građevinske firme prošle godine obavile u inostranstvu iznosila je oko 110 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije