Tržište

Razdor unutar klana Porše - Pih, "Folksvagen" bez predsjednika

Razdor unutar klana Porše - Pih, "Folksvagen" bez predsjednika
Razdor unutar klana Porše - Pih, "Folksvagen" bez predsjednika

NJUJORK - Iznenadna ostavka Ferdinanda Piha na funkciju predsjednika njemačke automobilske kompanije "Folksvagen AG" (VW) izbacila je na svjetlo dana razdor unutar klana Porše - Pih, koji kontroliše VW, a koji bi, kako ocjenjuje Blumberg, mogao da zakomplikuje potragu za Pihovim nasljednikom.

Volfgang Porše, 71-godišnji predsjednik kompanije "Porše AG", usprotivio se nastojanjima svog rođaka, 78-godišnjeg Piha, da zbaci Martina Vintekorna sa funkcije generalnog direktora "Folksvagena", zbog čega su Volfgang Porše i Vinterkorn sada potencijalni kandidati za čelnu poziciju u VW, navodi Blumberg.

Iako je Pih još krajem prošle nedjelje u njemačkim medijima pomirljivo tvrdio kako je s generalnim direktorom "Foksvagena" Vinterkornom postigao dogovor o daljoj saradnji, tokom minulog vikenda do Nadzornog odbora su doprle informacije da je Pih sa šefom "Poršea" Matijasom Milerom dogovorio da on preuzme čelnu poziciju u VW.

Članovi Nadzornog odbora iz redova sindikata i pokrajine Donje Saksonije, gdje je sjedište VW-a odlučili su da je bilo dosta Pihovih spletki. S predsjednikom su se sastali na aerodromu "Braunšvajg" i dali mu ultimatum - ili će sam dati ostavku, ili će biti smijenjen na sjednici Nadzornog odbora, piše Rojters. Unuk osnivača kompanije i začetnika legendarne "bube# odlučio se za prvu opciju.

Do izbora novog predsjednika VW-a, na toj funkciji će privremeno biti zvaničnik njemačkog Sindikata radnika iz metalurškog sektora IG Berthold Huber.

Sa podjelama u klanu Porše - Pih, čijih se 50,7 odsto zajedničkih akcija u VW procenjuje na 13,7 milijardi evra, pronalaženje novog kandidata, koji će biti prihvatiljiv za predstavnike radnika, za Njemačku i akcionara Donju Saksoniju, moglo bi predstavljati težak zadatak, ocjenjuje Blumberg.

"Ostaje da vidimo kako će se riješiti spor u porodici", izjavio je analitičar Komercbanke, Danijel Švarc, i dodao da Pih još može blokirati neke odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije