Tržište

Skok vrijednosti sajta Alibaba na 153 milijarde dolara

Skok vrijednosti sajta Alibaba na 153 milijarde dolara
Skok vrijednosti sajta Alibaba na 153 milijarde dolara

NJUJORK - Ukupna vrijednost kineskog sajta Alibaba, čija je glavna djelatnost elektronska trgovina, porasla je na prosječnih 153 milijarde dolara, prema najnovijim procjenama, nakon što je ta kompanija najavila da će ove godine izaći na berzu.

Riječ je o porastu vrednosti kompanije od 28 odsto u odnosu na procenjenu vrijednost kompanije od 120 milijardi dolara iz oktobra prošle godine, javlja njujorška agencija Blumberg.

Kineska kompanija Alibaba je u tri mjeseca zaključno sa septembrom prošle godine ostvarila profit od 792 miliona dolara, što je za 12 odsto više u odnosu na raniji kvartal, pokazali su prošlonedjeljni podaci Jahua, koji ima 24 odsto udjela u Alibabi.

Prema procjenama analitičara, Alibaba će ove godine održati najveću inicijalnu javnu ponudu (IPO) još od Fejsbukovog izlaska na berzu, pri čemu se aktuelna vrijednost te kompanije pri izlasku na berzu procjenjuje na 159,4 milijarde dolara.

U izvještaju od 29. januara, američka banka "Goldman Saks" procijenila je vrednost Alibabe na 150 milijardi dolara, dok je bankarska grupacija "Mekvari" saopštila da ova kineska kompanija vrijedi čak 200 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije