Tržište

UN upozorava na rast nejednakosti i nezaposlenosti

UN upozorava na rast nejednakosti i nezaposlenosti
UN upozorava na rast nejednakosti i nezaposlenosti

ŽENEVA - Broj ljudi bez posla u svijetu će u narednih pet godina porasti za 11 miliona zbog usporavanja privrednog rasta i raznih turbulecnija, upozorila je danas Organizacija ujedinjenih nacija (UN).

Do 2019. će u svijetu biti više od 212 miliona nezaposlenih, u odnosu na sadašnjih 201 milion, navodi Međunarodna organizacija rada (MOR), agencija UN-a, a prenosi Frans pres.

"Globalna ekonomija nastavlja da raste slabim tempom i to ima jasne posljedice. Od početka finansijske krize 2008, bez posla je ostao 61 milion ljudi", rekao je novinarima u Ženevi predsjednik MOR-a Gaj Rajder.

MOR navodi da je do 2019. potrebno otvoriti dodatnih 280 miliona radnih mjesta da bi se premostio jaz nastao tokom finansijske krize. U izvještaju se navodi da bi u Njemačkoj nezaposlenost mogla da poraste na pet odsto u 2017. sa sadašnjih 4,7 odsto, dok bi u Francuskoj istovremeno mogla da se približi dvocifrenom nivou.

Na globalnom nivou, nezaposelnost najteže pogađa mlade, od kojih je u 2014. bez posla bilo 13 odsto u starosnoj kategoriji od 15 do 24 godine.

Pad cijena nafte i gasa teško će pogoditi tržišta rada u zemljama proizvođačima energenata u Latinskoj Americi, Africi i na Bliskom istoku, navodi MOR.

Jedna od rijetkih dobrih vijesti je da je udio srednje klase u ukupnoj zaposlenosti u zemljama u razvoju porastao na 34 sa 20 odsto is 1990-ih, navodi Rajder. Ipak, ekstremno siromaštvo pogađa jednog od 10 radnika u svijetu koji zarađuju manje od 1,5 dolara na dan, a rastući jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju i neizvjesna investiciona klima otežavaju zemljama oporavak od krize.

Smanjenje plata ključni je element programa restrukture i budžetske štednje u evrozoni, ali vlada zabrinutost da će izuzetno nizak rast cijena u 18 zemalja evropskog monetarnog bloka dovesti do dugotrajnog perioda niskog privrednog rasta i pada blagostanja.

MOR navodi da će jaz u primanjima nastaviti da raste, pa će najbogatijih 10 odsto zarađivati 30 do 40 ukupnih prihoda u svijetu, a najsiromašnijih 10 odsto između dva i sedam odsto prihoda. "Takvi trendovi podrivaju povjerenje u vlade i pojačavaju rizike od društvenih nemira", navodi organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije