Tržište

Uvodi se taksa na maloprodajnu cijenu goriva

Uvodi se taksa na maloprodajnu cijenu goriva
Uvodi se taksa na maloprodajnu cijenu goriva

PODGORICA - Vlada Crne Gore odlučila je da uvede naknadu na maloprodajnu cijenu goriva od sedam centi po litru radi otplate kredita za autoput Bar-Boljare i finansiranje reprezentativnog sporta.

Očekivani prihodi po ovom osnovu biće oko devet miliona evra na godišnjem nivou, saopšteno je iz crnogorske Vlade nakon današnje sjednice.

Naknada od sedam centi po litru utvrđena je Uredbom o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata. 

U Crnoj Gori evrosuper 98 i 95 koštaju 1,24 i 1,2 evra, evrodizel 1,08 evra, lož ulje za veleprodaju 1,04 evra, a lož ulje za grijanje 76 centi.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu i valutnog odnosa evra i američkog dolara. 

Vlada Crne Gore danas je donijela Prijedlog zakona o arbitraži kojim će se dodatno osnažiti kredibilitet Crne Gore kao države u kojoj se sporovi rješavaju u skladu sa međunarodno prihvaćenim standardima.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku s ciljem da se građanima pruži dodatna zaštita u ostvarivanju njihovih prava.

Premijer Milo Đukanović informisao je ministre o razgovorima koje je protekla dva dana vodio u Briselu sa najvišim zvaničnicima EU i NATO.

Đukanović je apelovao da svi koji razgovaraju sa evropskim zvaničnicima iskoriste činjenicu da je u Briselu prepoznat evidentni napredak Crne Gore.

Vlada je danas donijela i Strategiju za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima s ciljem zaštite finansijskih interesa EU od 2015. do 2017. godine, sa pratećim Akcionim planom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije