Tržište

Uvoz u Rusiju pao za trećinu

Uvoz u Rusiju pao za trećinu
Uvoz u Rusiju pao za trećinu

MOSKVA - Uvoz u Rusiju iz zemalja van Zajednice Nezavisnih Država u prva dva mjeseca ove godine smanjen je 36,9 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

U januaru i februaru u zemlju je uvezeno robe za 22,9 milijardi dolara, saopštila je Federalna carinska služba, a prenose ruski mediji.

Pri tome je u februaru uvoz povećan 32,5 odsto, u odnosu na januar, na 13,1 milijardu dolara. 

Uvoz hemijskih proizvoda porastao je 48,5 odsto, mašinskih 37,2, odjeće i obuće 24, hrane 11,8 odsto. Najbrže su rasle isporuke žita (2,4 puta), mesa (dva puta), povrća (20,6 odsto) i alkoholnih pića (16,1 odsto). 

U 2014. godini glavni trgovinski partneri Rusije bili su Kina, koja je isporučila robe za 51 milijardu dolara ), Nemačka (bezmalo 33 milijarde dolara), SAD (18,5 milijardi), Italija (12,7 milijardi) i Francuska (10,7 milijardi dolara).

Na dinamiku uvoza značajan uticaj je imala i devalvacija rublje. U februaru 2014. godine dolar je koštao oko 35 rubalja, a u februaru ove godine više od 60 rubalja. Skoro dvostruki pad nacionalne valute čini skupljnom kupovinu strane robe. 

Rusija je 7. avgusta prošle godine objavila zabranu uvoza mesnih proizvoda, voća i povrća, morskih proizvoda i smrznute ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda iz zemalja Evropske unije, Australije, Kanade, Norveške i SAD. 

Prehrambeni embargo je uveden  kao odgovor na sankcije koje su te zemlje uvele protiv Rusije zbog situacije na istoku Ukrajine, podseća sajt Lenta.ru.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije