Tržište

Zatražena dodatna obrazloženja o "Pekabesku"

Zatražena dodatna obrazloženja o "Pekabesku"
Zatražena dodatna obrazloženja o "Pekabesku"

SARAJEVO - Kancelarija za veterinarstvo BiH saopštila je da je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obaviještena o prisustvu fosfata u proizvodima kompanije "Pekabesko" iz Makedonije, ali je, kako navode, dopis sadržavao kontradiktorne informacije, te su zatražena dodatna obrazloženja i rezultati laboratorijskih analiza.

U saopštenju iz Kancelarije za veterinarstvo BiH dodaje se da je rezultat laboratorijske analize ukazao na količinu ukupnih fosfata, a ne dodatnih kako je propisano Pravilnikom o upotrebi aditiva osim boja i zaslađivača u hrani. 

Mjeru koju je Kancelarija za veterinarstvo BiH naredila kada su u pitanju proizvodi od mesa, bez obzira na porijeklo i proizvođača, jeste pojačana kontrola u cilju zaštite potrošača i provjere usklađenosti pošiljki sa Pravilnik o upotrebi aditiva osim boja i zaslađivača u hrani. 

"S obzirom da je nadležno tijelo, koje je u postupku objavilo neusklađenost, napravilo niz proceduralnih grešaka, oni treba da daju odgovore na pitanja zašto u dopisu koji su uputili Kancelariji nisu tražili i zabranu uvoza proizvoda od drugih proizvođača kod kojih je utvrđen 'povećan sadržaj fosfata', kao i zašto nisu objavljena imena i druga dva proizvođača u čijim proizvodima je ustanovljen 'povećan sadržaj fosfata", navodi se u saopštenju. 

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH pitaju zašto nije izdat laboratorijski izvještaj sa rezultatom dodatih fosfata u skladu sa Pravilnikom o upotrebi aditiva osim boja i zaslađivača u hrani umjesto rezultata ukupnih fosfata, zašto nisu objavljeni rezultati dodatnih laboratorijskih pretraga - drugo mišljenje, takozvana superanaliza o navedenim neusklađenostima koje je proveo Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan", kao i zašto inspektori koji su pokrenuli navedeni postupak ne vode postupak, iako su za isto plaćeni. 

"Odgovori na navedena pitanja će dovesti do odgovorne osobe koja je imala za cilj kreiranja navedenog slučaja, kao i razloge za ovakva postupanja", kaže se u saopštenju. 

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske juče je saopšteno da su rezultati ispitivanja uzoraka proizvoda firme "Pekabesko" iz Makedonije istovjetni po utvrđenim vrijednostima sadržaja fosfata, ali ne i po interpretaciji dobijenih vrijednosti. 

U saopštenju se navodi da su ispitivanja uradili Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan", te da su zbog toga zahtijevali od referentnih laboratorija usaglašavanje interpretacije rezultata i dodatno pojašnjenje Agencije za bezbjednost hrane BiH, koja je najodgovornija za tumačenje iz ove oblasti. 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede Republike Srpske zatražilo je od inspekcijskih organa da urade dodatne analize, koje bi obuhvatile kompletnu paletu proizvoda. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije