Tržište

Zbog šljiva nestalo buradi i kaca

Zbog šljiva nestalo buradi i kaca
Zbog šljiva nestalo buradi i kaca

BANJALUKA - Dobar rod šljive u ovoj godini obradovao je mnoge domaćine u Republici Srpskoj, koji gaje ovu voćku zbog proizvodnje rakije, ali pojedine od njih i zabrinuo, jer zbog ogromne potražnje ne mogu nabaviti prijeko potrebnu burad i kace, te tako uspremiti šljive od kojih će zimus poteći piće tradicionalno za ovo podneblje.

S obzirom na to da je sezona prikupljanja šljiva još u toku, mnogi su iz cijele regije došli u Banjaluku u nabavku buradi i suđa, ali ih je, zbog ogromne potražnje, gotovo nemoguće kupiti.

S obzirom na takvu trenutnu situaciju, mnogi strahuju da će dobar dio šljive ostati neiskorišten.

U prilog tome najbolje govore prodavači proizvoda od plastike na Novoj pijaci u Banjaluci, koji kažu da su plastična burad trenutno najtraženija roba, a koje u posljednje dvije sedmice gotovo da uopšte i nema.

"Posljednja tura buradi došla nam je prije nekoliko dana, ali je u roku od pola sata i rasprodata. Sljedeću očekujemo već sutra, a sa njom i velike redove kupaca, pošto je potražnja ogromna. Ljudi dolaze iz Mrkonjića, Ribnika kao i iz svih drugih mijesta iz regije", kažu u poljoprivrednoj apoteci "Agraria kop" na Novoj pijaci.

Oni dodaju kako za ovu robu ne primaju narudžbe pošto kupcima ne mogu da garantuju da će im uspjeti obezbijediti trenutno najtraženiji proizvod na pijaci.

Vid Novaković, penzioner, "potegao" je po bure iz Jošavke, kod Čelinca, ali se kao i mnogi drugi koji su ovih dana pokušali da nabave vratio praznih ruku.

"Sve suđe koje sam imao za prikupljanje šljiva mi je puno, a čak i stare drvene kace koje godinama nisam koristio sam napunio. Imam još nekoliko stabala koja čekam da sazriju, ali sve su prilike da će propasti na zemlji, pošto ih nemam u šta pokupiti", kazao je on.

Nenad Bubić, trgovac iz Maslovara, kod Kotor Varoša, kaže da je u protekla dva mjeseca prodao na stotine buradi raznih zapremina.

Dodaje kako je u ovom dijelu Krajine ovo najveći prinos u posljednjih deset godina.

"Tek dva bureta uspio sam kupiti u Tesliću i odmah sam ih prodao, a u Banjaluci ih nema već danima", kazao nam je on.

Vjekoslav Zečević, radnik iz Banjaluke, svjedočio je zanimljivoj preprodaji,

koja se prije nekoliko dana odigrala na Novoj pijaci.

"Čovjek ispred mene je kupio posljednja dva bureta od 500 litara po cijeni od 52 marke. Bilo mu je potrebno samo nekoliko minuta da stane ispred ulaza u pijacu i proda ih po 75 maraka", kaže on.

U Udruženju voćara RS kažu da je potražnja za buradima očekivana s obzirom na to da je rod šljive bio izuzetno dobar, a izvoz veoma mali, što je primoralo i veće proizvođače da šljive iskoriste za rakiju.

"Rod je bio fantastičan, ali nije bilo izvoza, a domaći prerađivači nisu u stanju da ove količine prerade. Problem je bio i oko otkupa šljive za preradu, gdje proizvođači nisu imali povjerenja prema otkupljivačima, pa će tako i njihovi prinosi završiti u rakiji", kazao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Nema otkupa

U posljednjih 50 godina ne pamti se tako dobar rod voća, naročito šljive, u višegradskom kraju, a dobar rod dale su i kruška i jabuka, kao i trešnja i višnja. Prije rata na desetine tona šljive požegače Zemljoradnička zadruga "Župa" otpremala je na sarajevsko tržište, ali ove sezone nema organizovanog otkupa šljive.

Mnogi domaćini prodaju šljive požegače "na grani" po cijeni od 0,15 KM za kilogram, ili za 0,30 KM ako ih dovezu do mjesta koje kupac odabere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije