Ex -Yu

Hiljade Srba tuže Hrvatsku

Hiljade Srba tuže Hrvatsku
Hiljade Srba tuže Hrvatsku

ZAGREB - U sjeni pravosudnih skandala u suđenjima za ratne zločine, kakav se upravo dogodio u sudskom procesu Branimiru Glavašu i njegovim saučesnicima, kojima suđenje nakon godinu dana kreće ispočetka, odvija se nezabilježena sudska farsa u kojoj su žrtve hiljade Srba koji ne mogu da ostvare svoja elementarna prava pred hrvatskim sudovima.

Samo se u Hrvatskoj moglo dogoditi da za minirane srpske kuće, daleko od ratnih dejstava, u velikim gradovima, njihovi vlasnici ne samo da neće od države dobiti odštetu - već su onima koji su se drznuli da za taj zločin tuže državu na adrese stigle i presude da plate sudske troškove.

A i hiljade onih čije kuće nisu "odletjele u nebo" nisu bolje prošli. Za njihove kuće i imanja pobrinula se tzv. Agencija za promet nekretninama, koja je u saradnji s raznim mešetarima otkupljivala tu imovinu bez znanja njihovih vlasnika. Ni oni na hrvatskim sudovima ne mogu istjerati pravdu.

Upravo zbog toga će više od hiljadu Srba iz Hrvatske svoja prava potražiti na Evropskom sudu u Strazburu. Oni će potražiti istinu o tome ko je i na osnuvu koje dokumentacije, bez njihova znanja, državnoj agenciji prodao njihove stanove, kuće, pa i cijela imanja u Hrvatskoj, dok su bili u izbjeglištvu.

Upravni sud Hrvatske stao je na stranu državne Agencije, obrazlažući to činjenicom da Državno tužilaštvo vodi istragu o spornim transakcijama. Ta navodna istraga, kaže Saša Lalić, prvi čovjek vukovarske Organizacije za civilne alternative i etničke odnose, koja zastupa oštećene građane, traje pune četiri godine i nema naznaka kada će biti završena.

Za to vrijeme oštećeni Srbi koji su ostali bez kompletne imovine nemaju u Hrvatskoj nikakvih pravnih mogućnosti da traže poništenje zakonski nevažećih kupoprodajnih ugovora. Agencija za promet nekretninama, koju je osnovala hrvatska vlada, a Srbi je kolokvijalno zovu i "agencijom za etničko čišćenje", državnim je novcem i za njen račun, kupila više od deset hiljada srpskih kuća u Hrvatskoj, a mnoge od njih su prodate na prevaru i bez znanja njihovih vlasnika.

Takve kupoprodajne ugovore sudovi u Hrvatskoj ne proglašavaju nevažećim. Oštećenim Srbima ne preostaje ništa drugo nego da tu nepravdu internacionalizuju. Zato će ovih dana u Strazbur biti upućena zajednička tužba, u kojoj će biti navedeno više od hiljadu slučajeva onih koji su ostali bez imovine uz pomoć državne agencije.

I to nije konačan broj na taj način oštećenih Srba, ističe Lalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije