Ex -Yu

Kušner spasao Čekua

BEOGRAD - Bivši kosovski premijer Agim Čeku, koji je optužen za ratne zločine nad Srbima i nealbancima na Kosovu 1999, uspio je uz pomoć ministra spoljnih poslova Francuske Bernara Kušnera da umakne srpskim pravosudnim organima.

Odluka Kolumbije da deportuje Čekua Francuskoj je politička, a ključnu ulogu u pregovorima s predstavnicima kolumbijske vlasti imao je Kušner.

Kolumbija je u četvrtak protjerala bivšeg premijera Kosova Agima Čekua i zabranila mu ulazak u zemlju u narednih 10 godina.

"Potjernica nema pravnu osnovu, to je politička potjernica", rekao je Čeku nakon deportacije i dodao da Srbija nema nadležnost na Kosovu od 1999. godine.

Interpol Kolumbije obavijestio je Srbiju da je Čeku lociran u toj zemlji, a Ministarstvo pravde Srbije je podnijelo u noći između srijede i četvrtka zahtjev za izručenje pravosuđu Kolumbije bivšeg komandanta OVK.

Nakon deportovanja Ministarstvo pravde Srbije je i Francuskoj, u koju je doputovao iz Kolumbije, uručilo zahtjev za izručenje, ali je Čekuu dozvoljeno da otputuje u Zagreb.

Francuski Interpol tvrdi da je razlog za nepostupanje po potjernici srpskih vlasti taj što pravosudni organi Francuske ne tragaju za Čekuom.

Čeku je doputovao u Kolumbiju 3. maja da bi učestvovao na međunarodnom seminaru o razoružanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije