Gradovi

Uništili stanove za nepuna tri mjeseca

Općina Ilijaš podnijela je krivičnu prijavu protiv šest romskih porodica zbog uništavanja novoizgrađenih i opremljenih stanova u koje su iz Butmira preseljene prije manje od tri mjeseca.

"Oni su uništili sve, palili su vatru u stanovima, razvalili kupatilo, poplavili stanove, digli parkete, a namještaj su iznijeli, razvalili i prodali. Imali su nove peći na struju i na čvrsto gorivo, frižidere, kuhinje, česme, provedenu struju, satove, sve su to razvalili i odnijeli", kaže Sulejman Čimpo, šef Službe za urbanizam u općini Ilijaš, i dodaje da su pokidali i instalacije struje.

U švicarskoj humanitarnoj organizaciji "Karitas", koja je finansirala izgradnju stanova za 33 romske porodice iz Butmira, potvrdili su nam da imaju saznanja da su stanovi, osim u ilijaškom naselju Mrakuša, oštećeni i u Oseniku, u opštini Hadžići.

Porodice iz Butmira, od kojih su se neke žestoko protivile odlasku, preseljene su 3. juna u nove domove. Osim na ove dvije lokacije, stanovi su izgrađeni i na području Vogošće, Ilidže i Novog grada.

U Mrakuši jučer nismo zatekli nikoga od članova porodica koje su tu dobile stanove.

"Općina je bila zapečatila stanove, ali su oni ponovo došli i razvalili vrata. Budu tu, dođu, odu. Opet su tu napravili smetljarnik", ističe Čimpo i dodaje da nisu koristili WC nego su nuždu vršili u dvorištu ispod prozora.

"Napravli su opšti haos ovdje, trebat će sigurno više od 100.000 KM da bi šteta bila sanirana. Općina želi raskinuti ugovore s njima i jednostavno smatramo da više ne treba da borave ovdje", kazao je Čimpo.

Mehmed Bojić, radnik "Vodostana", objašnjava kako svakodnevno dolazi da pregleda agregat, te popravi ono što pokvare i naspe gorivo.

"Općina daje novac tako da tri puta sedmično naspemo po 50 litara goriva u agregat. Vjerujte da ne znamo kako i na koji način oni troše tu naftu, jer ih nikad nema, a agregat zna raditi i po 24 sata", kaže Bojić.

Iz "Karitasa" navode da su od trenutka primopredaje 3. juna, općine preuzele punu odgovornost za dodjeljene stanove i dalje kontakte s Romima koji su dobili pravo korištenja tih objekta.

"'Karitas' Švicarske može potvrditi da je došlo do znatnih oštećenja sedam stambenih jedinica u Oseniku, u Hadžićima, i Mrakovu, u Ilijašu, koje su izgrađene i predate na korištenje Romima", naveli su iz ove organizacije.

Mirsada Poturković, direktorica Centra za socijalni rada KS, kazala je da su bili u posjeti u Mrakovu, ali da nisu zatekli nekoliko romskih porodica.

"Naša obaveza i odgovornost je da pružimo pomoć porodicama kojima je potrebna, a to su u ovom slučaju romske porodice. Tako smo tokom ove sedmice tražili romske porodice u Mrakovu kako bismo se uvjerili da li su djeca upisana u školu ili da li im treba školski pribor, nažalost neke nismo pronašli. Ponovo ćemo ih tražiti", dodala je Poturkovićeva.

Neki bi bili srećni da su dobili stanove

Sulejman Čimpo iz općine Ilijaš smtara da je bolje bilo da su u novoizgrađene stanove u Mrakuši useljeni Romi s područja ove općine, koji žive u katastrofalnim uvjetima, ali kuću i dvorište održavaju urednim.

Jedna od njih je porodica Sulejmani, koja od 1978. godine živi u ruiniranoj kući, a u općini kažu kako za sada nemaju sredstava da ih smjeste u uslovniji stan.

Gajo Sulejmani objašnjava nam da mu je teško s osmoro djece, te da bi bio najsretniji da su stanovi u Mrakovu dodijeljeni Romima iz Ilijaša.

"Oni su došli i sve uništili, još su maltretirali našu djecu, a mi s njima ne želimo živjeti", kaže Sulejmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije