Atletika

Adidas prekida ugovor s IAAF-om

Adidas prekida ugovor s IAAF-om
Adidas prekida ugovor s IAAF-om

Kompanija "Adidas", najveći sponzor Međunarodne atletske federacije (IAAF), odlučila je da prekine saradnju s tom organizacijom četiri godine prije isteka ugovora, a gigant u proizvodnji sportske opreme je, prema saznanjima koje ima BBC, takvu odluku donio zbog skandala koji je potresao ovaj sport.

Na taj način, vladajuće tijelo svjetske atletike će ostati bez nekoliko desetina miliona evra, a sigurno će biti i veliki udarac za predsjednika tog tijela Sebastijana Koua. Ni "Adidas" ni IAAF nisu željeli da komentarišu informacije koje ima BBC.

Njemački gigant je navodno još u novembru obavijestio IAAF o želji da raskine ugovor kada su se pojavile informacije o rasprostranjenom dopingu u Rusiji, sponzorisanom od strane države. Izvještaj o dopingu ruskih atletičara sastavila je nezavisna komisija koju je odredila Svjetska antidoping agencija (WADA).

Ranije ovog mjeseca objavljen je drugi izvještaj, u kojem je za korupciju optužen bivši predsjednik IAAF-a Lamine Dijak, a to je bila kap koja je prelila čašu, pošto je samo nekoliko dana kasnije "Adidas" odlučio da prekine sve veze s IAAF-om.

Vjeruje se da njemačka kompanija smatra da optužbe za doping krše ugovor koji imaju s IAAF-om. "Adidas" je ugovor sa IAAF-om potpisao 2008. godine na 11 godine, a u to vrijeme se vjerovalo da je vrijedan 33 miliona dolara. Međutim, BBC prenosi da je ugovor mnogo vredniji i da IAAF od "Adidasa" dobija novac i proizvode od oko osam miliona dolara godišnje.

To znači da će IAAF u slučaju raskida ugovora ostati bez više od 30 miliona dolara. Zasad nema informacija da li bi osramoćeno vladajuće tijelo svjetske atletike moglo da odvede "Adidas" na sud, ali je jasno da se advokati njemačke kompanije spremaju i za takav scenario.

"Adidas" je, inače, prije nekoliko mjeseci odlučio da ostane sponzor Svjetske fudbalske federacije (FIFA), uprkos skandalu koji potresa tu organizaciju. Njemački gigant je izrazio nezadovoljstvo dešavanjima, ali to nije bilo dovoljno za prekid sponzorstva.

Još otkako je njemačka televizija ARD u dokumentarnom filmu iznijela tvrdenje o sistemskom i masovnom dopingu atletičara u Rusiji, "kraljicu sportova" trese afera, koja je dobila na snazi nakon što je objavljeno i da su oni koji su upravljali svjetskom atletikom znali, ali da su bili podmićeni i da su aktivno učestvovali u "guranju smeća pod tepih". Sve glasniji su zahtjevi da se razdvoje "čisti" od "prljavih" atletičara, a analitičari upozoravaju da ako se uskoro sve ne istjera na čistac, "kraljica sportova" bi mogla da doživi sudbinu nekada jako popularnog biciklizma. koji je nakon brojnih i učestalih doping afera dospio na margine svjetskog sporta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije