Atletika

"Kraljica sportova" u kandžama dopinga

"Kraljica sportova" u kandžama dopinga
"Kraljica sportova" u kandžama dopinga

Ako se obistine crne slutnje, "kraljica sportova" - atletika - bi mogla da doživi sudbinu biciklizma, koji je zbog masovnih slučajeva dopinga pretrpio udarac od kojeg se teško oporavlja.

Prema nalazima velikog testiranja 12.000 uzoraka krvi, i to uzetih od oko 5.000 atletičara u periodu od 2001. do 2012. godine, koji je obavila Svjetska antidoping agencija (WADA), a do kog su došli britanski "Sunday Times" i njemačka TV kuća ARD/VRD, došlo se do zaključka da je postojalo "nevjerovatno veliko i rašireno varanje" od strane sportista i to na najvećim takmičenjima.

Do šokantnih podatak mediji su došli zahvaljujući insajderu iz WADA, a potom su papiri predati naučnicima Robinu Parisotu i Majklu Ešendenu. Njihove ocjene pregledanog materijala su više nego šokantne, a navedeno je da je trećina medalja (146, od kojih su 55 bile zlatne) u nadmetanjima koja zahtijevaju izdržljivost (duge trke, ali ne samo ta atletska nadmetanja) na Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima od 2001. do 2012. osvojena od strane sportista čiji su testovi dali sumnjive rezultate. Nikome od njih medalja nije oduzeta, radi se o zasad neotkrivenim slučajevima

Više od 800 takmičara, dakle svaki sedmi testirani, imao je u krvi nešto što su pomenuti stručnjaci ocijenili kao "veoma nalik dopingu ili, u krajnjem slučaju, abnormalno".

Među sedam sumnjivih britanskih rezultata ovog ispitivanja nalazi se i jedan vrhunski britanski altetičar, a na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. deset medalja osvojili su atletičari/atletičarke sa sumnjivim rezultatima testova. Postojala su finala u kojima su sve tri osobe koje su završile na podijumu - imale sumnjive rezultate doping testova. Čak 80% medalja za Rusiju u pomenutom periodu osvojili su, navode pomenuti mediji, "takmičari sa sumnjivim rezultatima", dok se broj navodi samo kod Kenijaca - bilo je 18 takvih atletičara iz te afričke države.

Među nekim imenima spominje se i ono Juseina Bolta, najbržeg sprintera današnjice, ali za njega je navedeno da nije imao sumnjive rezultate testiranja.

Izveden je i konačan zaključak da atletičari sve više koriste transfuziju krvi i mikrodoze EPO-a (eritropoietina, koji je glikoproteinski hormon) kako bi povećali brojnost crvenih krvnih zrnaca i time povećali i kapacitet za kiseonik.

"Nikada nisam vidio tako uznemirujući, a nenormalni skup rezultata testiranja krvi. Izgleda da se mnogo, baš mnogo atletičara dopingovalo nekažnjeno, a sramotno je što je Međunarodna atletska federacija (IAAF) nijemo sjedila i dozvolila da se ovo dogodi. Ona treba da zaštiti atletičare koji su pošteni", rekao je Parisoto, dok je Ešenden dodao da je "atletika sada u istoj, đavolskoj poziciji, u kojoj je biciklizam bio kada je Lens Armstrong njime vladao dopingovan".

Ovaj skandal došao je u nezgodnom trenutku jer izbori za novog predsjednika IAAF su za dvije sedmice i ako pobjedu odnese Britanc Sebastijan Koe (rival mu je legendarni Sergej Bupka), sasvim je izvjesno da će stvari u vezi sa doping kontrolom sportista biti mnogo strože. Koe je u svom programu kandidature naveo da će nezavisna testiranja biti obavezna. I Bupka, koji prema prognozama zaostaja za Koom kada je pitanju podrška, zalaže se za bespoštednu borbu protiv dopinga i izbjegavanje scenarija kakav je zadesio biciklistički sport.

Rusija i Kenija na udaru

Njemačka televizijska mreža ARD ponovo je optužila Rusiju i Keniju za sistematski doping atletičara. Novinari ARD televizije su prošlog decembra optužili cjelokupnu rusku atletiku za doping i korupciju. U novom dokumentarcu emitovanom tri nedjelje uoči SP u Pekingu, skrivenom kamerom je snimljena izjava srednjeprugašice Anastasije Baždireve, koja priznaje da uzima anaboličke steroide.

"Mišići su tvrdi od anabolika, ali može da se trči. Osjećaš se drugačije kada uzmeš anabolike", objašnjava ona u dokumentarcu. Dvadesettrogodišnja atletičarka ove godine je tri puta obarala lični rekord na 800 metara, ostvarivši sedmo vrijeme na svijetu rezultatom 1:58,75 minuta.

Boraveći u Keniji, novinari njemačke televizije su skrivenom kamerom snimili injekcije nedozvoljenih opasnih sredstava. Ovaj dokumentarac takođe svjedoči o masovnoj korupciji koja, navodno, vodi do vrha Atletske federacije Kenije, prenosi francuski sportski dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije