Atletika

Na suđenju svjedočila bivša djevojka Oskara Pistorijusa

Na suđenju svjedočila bivša djevojka Oskara Pistorijusa
Na suđenju svjedočila bivša djevojka Oskara Pistorijusa

Petog dana suđenja Oskaru Pistorijusu, koji je ubio svoju djevojku Rivu Stinkamp, svjedočilo je troje ljudi, među kojim je bio i komšija poznatog paraolimpijca, koji je kazao da je kobne noći u dva navrata čuo zvuke pucnjave, a u njihovoj pauzi i glasove.

Radiolog Johan Stip, koji živi 72 metra od Pistorijusa u Pretoriji i koji je među prvima stigao na mjesto ubistva, kazao je pred sudom u petak da zvuci koji su dopirali iz Pistorijusove kuće nisu bili od palice za kriket, kojima je Oskar razbio vrata, već da su mnogo sličniji hicima iz vatrenog oružju.

Optuženi se brani tvrdnjom da je u noći 13. februara 2013. ustao iz svog kreveta i čuo zvuke u kupatilu pa je, pomislivši da je provalnik, otišao po pištolj i izrešetao vrata toaleta. Oskar je u svojoj izjavi naveo da je, kada je shvatio da postoji mogućnost da je ona bila u toaletu, uzeo palicu za kriket i provalio zaključana vrata da bi došao do smrtno ranjene djevojke. Prethodni svjedoci su kazali da su te noći čak čuli svađu prije pucnjeva, a Stip je kazao da je nakon ženskog krika čuo zvuke koji su, po njegovom mišljenju, bili pucnji. Pistorijusov advokat Beri Ru pokušao je da navede Stipa da posumnja u svoju procjenu šta je proizvelo zvuke, ali se radiolog nije dao.

"To što sam te noći čuo nisu bili zvuci palice", kazao je Stip, koji je dodao da je vidio da je u trenutku kada su se čuli zvuci, svjetlo u toaletu bilo upaljeno.

Tužioci su kao svjedoka pozvali i Samantu Tejlor, nekadašnju djevojku južnoafričkog atletičara, koja je kazala da se njihova veza okočala kada ju je prevario sa Rivom Stinkamp i dodala da je on cijelo vrijeme dok su bili zajedno nosio pištolj te da je jednom prilikom pucao iz atomobila.

Tejlorova je pri kraju svjedočenja zaplakala, a svoje svjedočenje u ponedjeljak će nastaviti i Piter Baba, radnik obezbjeđenja u naselju Silvervuds, u kojem živi Oskar Pistorijus, a koji je bio dežurni te noći.

Baba je kazao da je dobio poziv od Stipa i još nekih stanara iz naselja koji su mu kazali da su čuli vrisak i pucnjevu. Kada je došao kod Stipa, on mu je rukom pokazao u pravcu Pistorijusove kuće došavši da su zvuci dopirali iz nje. Baba je prvo telefonom nazvao Pistorijusa, koji je plakao i govorio: "Sve je u redu." Kada je stigao na lice mjesta sa još jednim čuvarem, zatekao je Pistorijusa kako silazi niz stepenice, a u naručju je držao krvavo tijelo djevojke. Nakon ovog Baba je kazao da se ne osjeća dobro i suđenje je prekinuto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije