Atletika

Pezer prvak Balkana

Pezer prvak Balkana
Foto: Ilustracija | Pezer prvak Balkana

Atletski reprezentativac BiH Mesud Pezer osvojio je zlatnu medalju na 76. prvenstvu Balkana, koje je danas završeno u Novom Pazaru, u disciplini kugla. Bh. olimpijac je do zlatnog odličja stigao hicem od 20,11 metara, što mu je bilo dovoljno da se nađe na najvišem postolju.

Još jednu medalju za BiH donio je Hamza Alić u istoj disciplini. Iskusni Alić je zauzeo drugo mjesto sa rezultatom 19,60. Uzdanica Srbije Asmir Kolašinac je bio treći sa hicem od 19,45 metara. 

"Konkurencija je bila jaka. Dao sam sve od sebe da dođem do pobjede, a u neku ruku sam i očekivao zlato. Moram reći da je kiša sve takmičare spriječila da ostvarimo bolje rezultate", rekao je Pezer nakon što je postao prvak Balkana i dodao:

"Uspjeh je upotpunio moj stariji kolega Hamza. Lijepo je bilo vidjeti na postolju dva takmičara iz BiH. Sada se okrećem Svjetskom prvenstvu u Londonu, gdje očekujem da nastavim sa dobrim rezultatima."

Inače, boje BiH na novoizgrađenom stadionu u Novom Pazaru su predstavljala 32 takmičara. Treba dodati da je prvog dana domaćin, Srbija, osvojio 13 odličja, od kojih je pet zlatnih. Jedno od najsjajnih odličja Srbiji je donijela Amela Terzić u trci na 800 metara. On je pobijedila sa vremenom 2:07,25 minuta ispred Grkinje Konstantine Janakopulu sa 2:08,16 i Petronele Lenuta Simiuk iz Rumunije sa 2:10,63.

"Drago mi je što sam ispunila dato obećanje i pobedila pred domaćom publikom. Zbog toga sam i prekinula pripreme za Svetsko prvenstvo u Londonu. Vreme nam nije išlo naruku, ali sam zadovoljna kako sam istrčala", kazala je Terzićeva za medije u Srbiji.

Uporedo sa prvenstvom Balkana u Keniji je završeno Svjetsko prvenstvo za mlađe juniore. Pet bh. takmičara je ostvarilo zapažene rezultate. Četiri finala i jedno polufinale bilans je bh. atletičara u Najrobiju. Nermin Štitkovac se našao među najboljim kuglašima i diskašima šampionata plasiravši se u finala ovih disciplina. U kugli je zauzeo peto mjesto (19,06), dok mu je hitac od 53,02 metra bio dovoljan za 12. mjesto u finalu diska. Veliki uspjeh ostvarila je i članica AK Glasinac Sara Lučić. Ova 17-godišnjakinja, koja slovi za jednu od najperspektivnijih atletičarki u regionu, osvojila je šesto mjesto u finalu skoka uvis. Preskočila je 175 cm, a onda je petama oborila letvicu postavljenu na 179 centimetara, a ta preskočena visina bi joj donijela bronzanu medalju.

Finalom se može pohvaliti i Belmin Mrkanović, koji je juče trčao trku na 3000 metara, a dobar rezultat ostvarila je i Katarina Lemez, koja se našla u polufinalu trke na 800 metara. Tamo je trebao da bude i Aleksandra Roljić, koja je imala vrijeme za polufinale, ali je diskvalifikovana nakon što je nagazila liniju tokom trke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije