Atletika

"Trkom" do polumaratona

"Trkom" do polumaratona
"Trkom" do polumaratona

Prohladno je februarsko jutro.

Uprkos zimi u gradskom parku "Mladen Stojanović" u Banjaluci je vesela družina ljubitelja trčanja okupljenih pod vođstvom škole trčanja Trkačkog rekreativnog kluba "Trk".

Cilj im je da se pripreme za Prvi banjalučki polumaraton, koji će biti održan 17. maja ove godine u Banjaluci, ali i da uživaju u druženju i fizičkoj aktivnosti, koja je, kako kažu, okrepljujuća i za duh i tijelo.

 "Misija 'Trka' i Banjalučkog polumaratona je da naše sugrađane motiviše na pokret, na zdrav i aktivan način života", kaže Vladimir Selec, direktor Banjalučkog polumaratona i jedan od osnivača kluba "Trk".

Selec, koji je do sada učestvovao u pet maratona i više polumaratona, navodi da je "Trk" i osnovan sa namjerom promocije i razvoja rekreativnog trčanja. "Takvih klubova u SAD ima na hiljade", istakao je Selec, koji je godinama živio u ovoj zemlji.

U "Trku" računaju na to da će polaznici škole nastaviti da se bave trčanjem i poslije polumaratona.

"Planiramo za kasnije organizovana putovanja na trke u okruženju kao i šire", navodi Selec.

U parku se već danima osjeti snažna pokretačka energija. Treninzi se održavaju od 1. februara svakodnevno do polumaratona. Sadrže vježbe disanja, istezanja, te savladavanje tehnike sporog trčanje na duge staze. Kadidati, kojih je više od 60, prvo trče stazu dužine od tri do pet kilometara, a onda se trasa produžava.

"Kada dođete do toga da možete da istrčite 17 kilometara, možete da istrčite i polumaraton od 21 kilometar i 97 metara", poručuju iz "Trka" i dodaju da je najbitnije da kandidati početnici imaju dobru volju i da su zdravi.

Bojan Čubrilo (28), već iskusni maratonac i jedan od trenera, kaže da su svi učesnici škole "Trka" uporni i motivisani. Najviše ih je u dobi od 20 do 40 godina, ali ima i šezdesetogodišnjaka.

"Bitna je volja da budete dio te priče i da dođete do cilja, bez obzira na vrijeme. Jer vi zapravo trčite za sebe, ne takmičite se sa drugima", kaže Čubrilo.

Pored iskusnih atletičara, trči i penzioner Milenko Brujić (67).

"Trčim rekreativno i svake godine učestvujem na četiri polumaratona. Učestvovao sam na polumaratonu u Nišu, Šuicama, Zagrebu, Budimpešti, a želja mi je i da istrčim i maraton", priča Brujić koji kaže da je pozitivno što Banjaluka sada ima trkački rekreativni klub, jer je zabavnije trčati u društvu.

Mladim ljudima Brujić poručuje: "Trčite i postaće bolji i zdraviji ljudi!"

Pod motom "Trčim jer štrčim", za Banjalučki polumaraton se priprema i Jelena Mandić (25). Kaže nam da redovno dolazi na treninge. Ranije se nije aktivno bavila sportom niti je učestovala u polumaratonima.

"To je za mene izazov! Odlučila sam se na ovaj korak kako bih ispitala granice sopstvenih mogućnosti. A želja mi je da istrčim polumaraton, ali i maraton u budućnosti", istakla je Jelena i nastavila da trči.

Dolaze iz Kenije

Do sada je svoje učešće u Banjalučkom polumaratonu prijavilo više od 400 učesnika iz BiH, regiona i svijeta, a očekuje ih se i više od hiljadu. Podršku Banjalučkom polumaratonu daće i Olivera Jeftić, najbolja atletičarka Srbije na duge staze, a u Banjaluku dolaze i atletičari iz Kenije i Tanzanije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije