Atletika

WADA: Sklonite Isinbajevu ili ostaje suspenzija

WADA: Sklonite Isinbajevu ili ostaje suspenzija
WADA: Sklonite Isinbajevu ili ostaje suspenzija

Svjetska antidoping agencija (WADA) objavila je da Jelena Isinbajeva mora da bude uklonjena sa čela Ruske antidoping agencije da bi ona ponovo dobila licencu.

Ruska antidoping agencija je krajem 2015. godine ostala bez licence, a WADA je u četvrtak objavila četiri uslova po kojima će joj je vratiti, među kojima je i odlazak dvostruke olimpijske šampionke sa čelne funkcije.

Isinbajeva je bila izuzetno oštra u odluci Svjetske atletske federacije da suspenduje ruske atletičare.

Nezavisan izvještaj WADA ustanovio je da je Rusija posljednjih godina imala doping program koji je sponzorisala država. Suspenzija koja je izrečena u novembru 2015. godine i dalje je na snazi, pa tako ruski atletičari nisu učestvovali na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru sa izuzetkom Darje Klišine.

Druge promjene koje WADA zahtjeva su i da ljudima koji vrše testiranja bude dozvoljen pristup takozvanim zatvorenim gradovima, gdje sportisti traže utočište da ne bi bili testirani. Takođe se traži pristup biološkim pasošima atletičara i implementacija pravila o sukobu interesa.

WADA je takođe objavila da je osnovala novo nezavisno tijelo za testiranje koje će funkcionisati pod švajcarskom nadležnošću. Ono bi trebalo da bude spremno do Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

(sportklub.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije