Atletika

Zlatna djevojka srpske atletike

Zlatna djevojka srpske atletike
Zlatna djevojka srpske atletike

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović rekla je da je ostvarila san poslije osvajanja zlata u skoku udalj na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Pragu.

Španovićeva se najsjajnijim odličjem okitila odličnim skokom od 6,98 metara, što je njen lični i ujedno novi rekord Srbije. Prethodno je njen najbolji rezultat u dvorani bio 6,92 metra i ostvarila ga je u Istanbulu prošle godine.

Španovićeva je u prvoj seriji skočila 6,80 metara, a u drugoj je prestupila. U četvrtoj seriji srpska atletičarka je imala takođe odličan rezultat - 6,89, u petoj je skočila 6,71, a u šestoj 6,81.

"Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome koja je sila koja mi preti, nego po tome koliku svetinju branim. Ostvarenje sna", citirala je Španovićeva kneza Lazara pred boj na Kosovu na Instagramu, kao posebnu poruku svom timu.

Ona je poručila da se neće zadržati na tom uspjehu.

"Veoma sam srećna zbog zlatne medalje i novog nacionalnog rekorda. Nadala sam se da će daljina biti zaokružena i da ću baš na ovom takmičenju uspeti da oborim tu magičnu granicu od sedam metara, ali i ovim sam veoma zadovoljna. Svakako ovde nije kraj, ovo je još samo jedna stepenica više u mojoj karijeri, idemo dalje da pomeramo granice", rekla je Španovićeva.

"Svi smo navikli da Đoković pobeđuje, volela bih da jednog dana i ja budem kao on, da stalno ostvarujem trijumfe na velikim događajima", rekla je Ivana za "Novosti".

Na konstataciju da je zasjenila čak i najboljeg tenisera svijeta, koji je predvodio Srbiju do trijumfa u Dejvis kupu protiv Hrvatske, kroz osmijeh je dodala:

"Mislim da mi neće zameriti."

Španovićeva u svojoj kolekciji ima pregršt medalja i priznanja, kako sa dvoranskih, tako i sa SP i EP na otvorenom, te mnogo odličja iz mlađih kategorija.

Drugo mjesto u Pragu u skoku udalj zauzela je Sostene Mogenara-Tarum iz Njemčke rezultatom 6,83 metara, dok je bronza pripala Rumunki Florentini Marincu, koja je skočila 6,79 metara. Naredno Evropsko prvenstvo biće održano od 3. do 5. marta 2017. godine u Beogradu. (Agencije)

Lavileni samo 6,03  

Francuski skakač s motkom Reno Lavileni, vlasnik svjetskog rekorda na visini od 6,17 metara, ponovo je osvojio zlato, četvrti put uzastopno. U Pragu je pokušao i nadmašiti svoj najbolji rezultat, ali nije uspio jer je skočio 6,03 metara. Zlata u na EP su uzeli Čeh Pavel Maslak i Ukrajinka Natalija Pigida u trkama na 400 metara, dok je 3.000 metara slavio Turčin Ali Kaja. Ženski skok uvis pripao je Mariji Kučini iz Rusije, dok je Anita Marton iz Mađarske s nacionalnim rekordom (19,23 m) nadmašila konkurenciju među bacačicama kugle. Do krune je stigao i portugalski troskokaš Nelson Evora rezultatom 17,21 m.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije