Fudbal

EP opasno po život

EP opasno po život
EP opasno po život

Nekadašnji reprezenativac Engleske Sol Kembel upozorio je navijače "gordog Albiona" da ne putuju na Evropsko prvenstvo koje u junu počinje u Ukrajini i Poljskoj.

Razlog za upozorenje nalazi u opasnosti od rasizma i nasilja. Kembel je rekao da je UEFA pogriješila kada je odabrala domaćine turnira.

"Ostanite kod kuće, gledajte prvenstvo na TV-u. Ne rizikujte, jer biste mogli kući da se vratite u kovčegu. Zemlja koja želi ovakav turnir mora da riješi probleme, oni ne zaslužuju da se prestižno takmičenje organizuje u njihovoj zemlji", rekao je Kembel, "penzioner" koji je u karijeri igrao za Totenhem, Arsenal, Njukasl...

Ovo upozorenje uslijedilo je nakon što su porodice Tea Volkota i Aleksa Okslejda Čembrelena izjavile da neće putovati na EP zbog mogućih rasistički napada.

"Naš pristup nulte tolerancije prema rasizmu je na snazi kako na terenu, tako i van njega i sudije imaju pravo da prekinu utakmicu ukoliko se dogode rasistički incidenti", kaže se u saopštenju UEFA.

Da je Kembel donekle u pravu kada savjetuje navijače da ne putuju na EP govori i podatak da zemlje domaćini još nisu spremne za dolazak navijača. Početak EP-a se primakao, a u Ukrajini još ni izdaleka nisu spremni za dolazak navijača, stadioni još nisu završeni, putevi su iz sovjetskog doba, željeznice su spore, a ugostitelji su povećali cijene i do deset puta.

Iako teku posljednji dani pred početak prvenstva, građevinci imaju još mnogo posla. Pred Olimpijskim stadionom u Kijevu desetak radnika još radi na prilaznom putu. Iako prvenstvo počinje 8. juna, mnogi radovi još nisu završeni.

Tako je ovih dana naliven novi asfalt i na Prospekt Bašanu, glavnu saobraćajnicu prema aerodromu, ali još nedostaje čitava signalizacija.

"To je tipično za ukrajinsku politiku. Oni uvijek čekaju posljednji trenutak", izjavio je Erik Ajgner, njemački ugostitelj koji već petnaest godina živi u Ukrajini.

On je stekao utisak da odgovornima u Ukrajini uopšte nije jasno u šta su se upustili kad su preuzeli organizaciju Evropskog prvenstva zajedno s Poljskom.

"Zapravo, bolje je ne gledati pažljivije u nove zgrade. Iskreno, malo mi je muka od svega toga", kazao je Oleksander Popov, glavni urednik portala Dinamo Kijev, i dodao:

"Jer, mnogo toga je trebalo izgraditi, ali kada je, uz višemjesečno zakašnjenje, svečano otvaran novi stadion u Lavovu prošle jeseni, još je nedostajao čitav krov. Kad je ukrajinski tim došao na trening, radnici su još nasipali beton i postavljali pločnik."

Posjetioci utakmica u Ukrajini brzo će uočiti veliku razliku između stadiona. Na jednima još "čekićaju" radnici, na drugima sve blješti i vrhunskog je kvaliteta. To zavisi od toga ko je platio te stadione. Ako je finansijer jedan od ukrajinskih oligarha koji je za svoj klub izgradio stadion, onda novac ne igra nikakvu ulogu.

Za one koji imaju dovoljno novca da putuju samo avionom, aerodromi u Kijevu, Harkovu, Lavovu i Donjecku su praktično novi. Ali, oni koji misle da krenu svojim automobilom treba da shvate da će se suočiti s velikim udaljenostima između pojedinih ukrajinskih gradova, kao i da su mnoge dionice ostale iste još iz sovjetskih vremena, pa je vožnja prava avantura.

Još je veća avantura upustiti se u vožnju vozom. Doduše, socijalistički vagoni državnih željeznica su nešto obnovljeni uoči Evropskog prvenstva, ali i kroz te velike udaljenosti još putuju socijalističkom brzinom od šezdesetak kilometara na sat, piše Dojčevele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije