Fudbal

Baždarević: "Zmajevi" će na rekonstrukciju

Baždarević: "Zmajevi" će na rekonstrukciju
Baždarević: "Zmajevi" će na rekonstrukciju

Vraćanje povjerenja fudbalerima u njihove kvalitete, borba za svakog potencijalnog reprezentativca, odnosno određene izmjene u igračkom kadru "zmajeva", noviteti su koje je Mehmed Baždarević najavio zvanično preuzimajući funkciju selektora reprezentacije BiH.

"Mi nismo zemlja bogata fudbalerima, ne smijemo praviti greške i ne možemo sebi priuštiti luksuz da gubimo igrače. Već sam počeo raditi na tome, ali još nije vrijeme za spekulacije o imenima potencijalnih novih reprezentativaca. Vjerujem da će bh. tim pod mojim vodstvom dobiti nove igrače", rekao je Baždarević na zvaničnom predstavljanju u Trening kampu u Zenici.

A u traganju za kvalitetnim novajlijama pomagaće mu i zasad nepotpuni stručni štab. Pored sebe, na klupi će imati čovjeka od dugogodišnjeg povjerenja Stefana Žilija. Francuski stručnjak s kojim sarađuje već 14 godina bio je ujedno i jedini Baždarevićev uslov. Zadužiće ga za skauting i kondicione treninge. U stručni štab ušao je i Dragan Perić, dok će još dva trenera biti imenovana naknadno. Čelnici bh. fudbala tvrde da nije došlo do nesuglasica zbog prijedloga FS Republike Srpske da jedan od Baždarevićevih pomoćnika bude Branimir Tulić.

Izvršni odbor N/FS BiH Baždareviću je na potpis ponudio ugovor do kraja aktuelnih kvalifikacija, s mogućnošću produženja. Ipak, on se nada da će na osnovu rezultata uspjeti da se zadrži mnogo duže od 11 mjeseci.

"Ugovor je praktično samo formalnost, jer svaki trener može biti smijenjen. Taj papir danas je mnogo, sutra već ništa. Nadam se da ću na ovoj funkciji ostati u narednih šest godina", kazao je Baždarević.

U odnosu na svog prethodnika Safeta Sušića, na kojeg je, prema zvaničnim informacijama N/FS BiH, mjesečno izdvajao 75.000 KM (50.000 plata plus 25.000 od TV prava), Baždarević će ipak inkasirati dosta manja sredstava. Tačan iznos je poslovna tajna, ali izvori bliski čelnicima N/FS BiH tvrde da je riječ o 30.000 KM. Ipak, to što će biti manje plaćen neće ga spriječiti da bude dosta ažurniji u komunikaciji s igračima, s obzirom na to da je Sušić to većinom činio preko tadašnjeg kapitena Emira Spahića.

"Sa nekim reprezentativcima sam već razgovarao telefonom. U narednim danima namjeravam i posjetiti neke u njihovim klubovima. Čim prije putovaću u Englesku kako bih razgovarao s Edinom Džekom, Asmirom Begovićem i Muhamedom Bešićem", najavio je Baždarević, koji je na pitanje ostaje li Džeko kapiten odgovorio da nije razmišljao o tome.

Debi na klupi "zmajeva" Baždarević će imati 28. marta u kvalifikacijama za EP protiv Andore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije