Fudbal

"Bilino polje" (ne)će biti pomilovano

"Bilino polje" (ne)će biti pomilovano
Foto: Ilustracija | "Bilino polje" (ne)će biti pomilovano

Oči čelnika Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i stručnog štaba reprezentacije BiH usmjerene su ka Nionu u nadi da će na današnjoj sjednici Komisije za žalbe Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) biti ublažena prvobitno izrečena sankcija o suspenziji stadiona "Bilino polje" za prvu narednu domaću utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koju "zmajevi" igraju 7. oktobra protiv Belgije.

Disciplinska komisije UEFA je zbog incidenata nakon susreta BiH - Grčka, između ostalog, uz suspenziju stadiona u Zenici izrekla i novčanu kaznu bh. savezu u iznosu od 30.000 švajcarskih franaka. Iako u bh. kući fudbala ne bježe od dijela odgovornosti, od drugostepenog organa ipak očekuju da donese nešto blažu odluku, koja bi podrazumijevala da jedna od vjerovatno ključnih utakmica u borbi za plasman na Mundijal naredne godine u Rusiji bude odigrana u uobičajnoj bazi "zmajeva" u Zenici.

"U petak zasjeda Komisija za žalbe UEFA. Veoma je teško reći kakva bi odluka mogla biti. Ne možemo ništa znati. Mi smo reagovali u skladu s našim mogućnostima i u predviđenom roku se žalili, a sada ostaje da se vidi hoće li odluka biti povoljna za nas. Nadamo se, naravno", istakao je Nihad Hodžić, predsjednik Komisije za stadione i bezbjednost N/FS BiH.

On nije mogao precizirati koje su argumente u korist bh. strane naveli pravnici u žalbi dostavljenoj u UEFA.

"Od nekih stvari naravno nismo mogli pobjeći. Međutim, naveli smo i neke činjenice za koje smatramo da nam idu u korist i da bi zbog toga trebalo da bude ubležana prvobitna kazna barem na određeni način. O detaljima naših zapažanja upućenim na adresu UEFA ne mogu govoriti", dodao je Hodžić.

On je prokomentarisao i spekulacije da je delegacija N/FS BiH predvođena predsjednikom Elvedinom Begićem tokom nedavnog boravka na utakmici Superkupa u Skoplju imala i specijalnu misiju lobiranja kod zvaničnika UEFA.

"Uvijek se u ovakvim ili sličnim situacijama pojave neke takve priče. Međutim, treba znati da UEFA ima svoje komisije koje su jedine nadležne za rješavanje i donošenje odluka. To su balkanske priče da neko nekome može šapnuti na uho i sugerisati", tvrdi Hodžić.

Ipak, u slučaju da danas iz Švajcarske stignu nepovoljne vijesti, Hodžić naglašava da će puleni selektora Mehmeda Baždarevića utakmicu sa liderima Grupe H sigurno igrati u BiH. Bez obzira na to što samo "Bilino polje" zadovoljava kriterij tri za odigravanje mečeva kvalifikacija, utakmica neće biti igrana izvan bh. granica.

"Nepovoljan odgovor značio bi da definitivno igramo na 'Koševu' ili 'Grbavici'. Inspektori UEFA su obišli ova dva stadiona. Njihove instrukcije u vezi s određenim korekcijama nismo dobili, jer se čeka pravosnažnost odluke, ali mi znamo otprilike koji je minimum potrebno uraditi. Prioritet je jačina rasvjete", zaključio je Hodžić.

Zbog tuče poslije meča s Grcima kažnjeni su i bh. fudbaleri. Muhamedu Bešiću zabranjeno je igranje u jednoj utakmici i novčano 5.000 franaka. Kapiten Edin Džeko kažnjen je sa 2.500 franaka, a bivši trener u stručnom štabu reprezentacije BiH Stefan Žili zabranom vršenja bilo koje funkcije u fudbalu šest mjeseci i 3.000 franaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije