Fudbal

Borac bez 180.000 KM od UEFA?

Borac bez 180.000 KM od UEFA?
Borac bez 180.000 KM od UEFA?

Nekoliko godina se rasteže priča o izgradnji pomoćnog terena na Gradskom stadionu u Banjaluci, ali kako saznaju "Nezavisne", ukoliko građevinski radovi ne počnu za desetak dana, Fudbalski klub Borac neće moći da računa na novac od Evropske kuće fudbala (UEFA), koja već četiri godine pomaže klubove širom Evrope.

Godinama "crveno-plavi" kubure sa terenom za treniranje. Seniorski tim i mlađe kategorije treninge imaju na terenima širom Banjaluke, a program Evropske kuće fudbala bio je slamka spasa za izgradnju pomoćnog terena iz sjeverne tribine. UEFA je odobrila 180.000 KM preko N/FS BiH, ali da bi taj novac bio iskorišten, građevinski radovi moraju da budu završeni prije finalnog dijela za koji bi bile utrošene pare od evropske fudbalske federacije. Prvi dio radova bi trebalo da ide na teret grada Banjaluka koji je za to u budžetu izdvojio 100.000 KM, ali nije jasno zašto radovi još nisu počeli. Ugovor je potpisan prije nekoliko mjeseci između FK Borac, grada Banjaluka i N/FS BiH i da bi ekipa sa Gradskog stadiona i dalje mogla da računa na novčanu pomoć iz Niona, radovi moraju da počnu što prije i to u narednih 10 dana.

U junu će da završi spomenuti četvorogodišnji program UEFA koji je do sada iskoristilo 20 gradova u BiH, ali Banjaluka još nije. Kako se pisalo prethodnih mjeseci, dokumentacija za cijeli projekat izgradnje pomoćnog terena je spremna i ostalo je još da mašine uđu na prostor iza sjeverne tribine.

Kako nezvanično saznajemo, iz N/FS BiH su svoj dio posla uradili i sada je sve u rukama čelnika grada Banjaluka. Navodno je čelnicima kluba iz Platonove ulice rečeno da je sve spremno da se počne s radom, ali mašine još nisu stigle. Jasno je da je Borac u trci s vremenom pošto do juna mora da završi sve građevinske radove kako bi onda uslijedila donacija UEFA, u suprotnom će novac uplaćen na račun N/FS BiH biti iskorišten u druge projekte. Od toga će najveću štetu imati banjalučki klub, koji već godinama pokušava da riješi pitanje pomoćnog terena, a kako stvari stoje to će i dalje biti veliki problem u Platonovoj ulici. Čelnici kluba sa Gradskog stadiona su nam potvrdili tačnost spomenutih informacija, kao i to da se još radi na ovom problemu i da će sve biti poznato za nekoliko dana.

"Još radimo na tome. Očekujemo da će radovi početi u narednih pet dana. Vrijeme je lijepo i svi uslovi za rad postoje. Razgovarali smo sa ljudima iz grada Banjaluka i imamo obećanje da će radovi uskoro početi", kazali su nam sa Gradskog stadiona.

Osim problema sa pomoćnim terenom, Banjalučani se suočavaju i sa rezultatskim i nalaze se u zoni ispadanja u BHT Premijer ligi BiH. Do kraja prvenstva je ostalo još pet kola, a Vitez, prvi tim u sigurnoj zoni, Banjalučanima bježi pet bodova. U narednom kolu četa Borčeta Sredojevića, oštećena povredama i kartonima, gostuje Rudar Prijedoru koji za sigurnom zonom kasni 11 bodova i ima veoma male šanse da i naredne sezone igra u bh. eliti.

Dug će biti riješen

Disciplinska komisija je na prethodnoj sjednici istakla da će FK Borac biti suspendovan zbog duga prema bivšem igraču Milošu Žeravici, a iz kluba ističu da će dug biti riješen.

"Kao i prethodni put, i ovaj put ćemo riješiti dug prema bivšem igraču koji iznosi 8.000 KM. Odigravanje utakmice protiv Rudar Prijedora neće biti pod znakom pitanja", kazali su sa Gradskog stadiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije